Leefbaar Rotterdam



dinsdag, juli 14, 2009

Burgemeestersalaris te weinig voor directeuren (semi)overheid?

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag de motie van Leefbaar Rotterdam aangenomen, om per direct het salaris van de burgemeester als uitgangspunt te gebruiken voor de salarissen van de topbestuurders van het Havenbedrijf Rotterdam. Alleen CDA en VVD stemden tegen de motie.

Leefbaar Rotterdam vindt dat topbestuurders bij (semi)overheidbedrijven (zoals deelnemingen, gesubsidieerde instellingen en de gemeentelijke overheid) als regel niet méér mogen verdienen dan de burgemeester. Uitzonderingen moeten worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het gaat tenslotte om het belastinggeld van de Rotterdammers en dat moet goed besteed worden. In 2007 werd daarom de zogenaamde Opstelten-norm vastgelegd door de gemeenteraad, als de norm voor topsalarissen bij de (semi)overheid.

Volgens Leefbaar raadslid Robert Simons toont Wethouder Bolsius (CDA) van Financiën echter weinig daadkracht wanneer het gaat om het aanpakken van de topsalarissen bij de (semi)overheid. Zo zou hij de gemeenteraad een eenduidig en transparant overzicht geven van de topbeloningen bij de (semi)overheidsinstellingen (motie Simons/Moti). Dit overzicht laat echter al twee jaar op zich wachten. Ondertussen werd onlangs nog bekend gemaakt dat de partijgenoot van de wethouder, Piet Boekhoud, de komende drie jaar maar liefst 750.000 euro krijgt als adviseur bij het door de gemeente gesubsidieerde Albeda College.

Volgens het onderzoek Deelnemen en Wegblijven van de Rotterdamse Rekenkamer over de verzelfstandiging van het Rotterdamse Havenbedrijf, gebruikt het stadsbestuur nog het oude beloningsbeleid uit 2004 in plaats van de Opstelten-norm uit 2007. Hierdoor kon verwarring ontstaan over het te voeren beloningsbeleid. Dankzij de motie zal nu ook binnen het Havenbedrijf de burgemeestersnorm gehanteerd worden.

Overigens is wethouder Bolsius van mening dat een hoog salaris (400.000 euro) noodzakelijk is om goed gekwalificeerde bestuurders aan te trekken, die de haven kunnen runnen. Maar volgens Simons is dit onzin: De afgelopen dertig jaar, toen Rotterdam de grootste haven van de wereld was, werd deze toch ook goed gerund?