KNWV

ISAF WJK: Wisselende resultaten

dinsdag 14 juli 2009

Met een aflandige lichte en draaierige wind was het ISAF Jeugd WK vandaag een zeer zwaar kampioenschap. Het was al moeilijk om de wind te peilen en de vlagen op de juiste momenten op te pikken, maar extra moeilijk werd het wanneer 30 of 40 andere boten net iets anders bedachten en daar soms beter mee scoorden. Gelukkig bleek het voor iedereen moeilijk en werden er zeer wisselende resultaten neergezet in de top van het klassement. Zo ook bij de Nederlanders:

Laser Radial
De races van Maarten Max en Michelle leken qua uitvoering redelijk hetzelfde. In de eerste race rekenden ze iets te veel op de naar links draaiende wind waardoor ze een aantal tussen slagen misten. Ze werden eigenlijk gevaren en dat mocht de 2^e race niet meer gebeuren. Professioneel als ze beide zijn ging het in de 2^e race eigenlijk volgens het boekje, goede start, snel stuurboord voor het veld langs en halverwege het veld de wedstrijd controleren. Waar zij beide geen rekening mee konden houden was dat er op rechts een redelijk aantal gelukzoekers lagen die met een mooie vlaag het klassement bij de bovenboei op zijn kop zette. Maarten Max was hierdoor wat meer van slag dan Michelle en verloor gedurende de rest van de race alleen nog maar meer. Michelle wist zich redelijk te herstellen. Beide was eigenlijk niet veel te verwijten, soms heb je gewoon pech in de keuzes, gelukkig was dat bij de tegenstanders ook vaak zo en viel de schade redelijk mee. Michelle staat nu 10^e en Maarten Max 19^e, het gat naar de top is nog zeker wel overbrugbaar.

RS:X
Kiran had het vandaag fysiek erg zwaar. Na 2 uur wachten en achter het startschip aanvaren voor een goede startpositie, moest hij in de lichte wind vol aan de bak met het pompen. Dit ging hem over het algemeen goed af tot aan het laatste stukje van de race wanneer hij het af moest leggen tegen de oudere en sterkere deelnemers. Toch wist hij in deze omstandigheden zijn beste resultaat tot nu toe neer te zetten. Een 9^e plek zorgt ervoor dat hij aansluiting houdt met de top 10.

Hobie
Het Hobie veld lag vandaag uitzonderlijk dicht bij elkaar. Veel positie wisselingen en het toppunt in de eerste race waarin 8 boten tegelijk over de streep kwamen. Rob en Mathijs hadden het zwaar maar redde zich over het algemeen beter dan de directe concurrentie voor de medailles. Alleen op het moment dat ze een flinke mentale klap konden uitdelen ging het mis op de finish. Met meer wind en snelheid wist de Australische boot een bakboord/ stuurboord situatie af te dwingen die in de avond slecht afliep in de protestkamer. Mathijs wist de jury nog wel een moeilijke beslissing te bezorgen door goed voorbereidt de protestkamer in te gaan, maar uiteindelijk was de stuurboord slag toch erg moeilijk te verdedigen. Een DSQ is nu het resultaat van de 4^e race. Rob en Mathijs moeten nu hun frustratie omzetten in positieve energie en de resterende 7 races laten zien wie er recht hebben op de medailles.

420
Ook Rosita en Lana hadden moeite met de onvoorspelbare wind en leken een beetje ingedut. Na een goed gesprek met coach Sven Karsenbarg, bleek er toch meer agressie bij de dames los te komen. De 2^e race werd uiteindelijk in resultaat niet heel veel beter, maar zeker wel in wijsheid en overtuiging. Door een klein beetje pech op de finish konden zij net geen plaats bij de eerste tien bemachtigen. Terwijl dat er zeker wel in zit in de komende dagen.
Dirk en Christiaan waren vandaag het voorbeeld voor de rest van de groep. Slimme analyses en goed tactische werk tijdens de races brachten ze naar een 6^e plek in de eerste race. Over de 2^e waren ze minder enthousiast, maar met een 12^e plek scoren ze toch beter dan de gemiddelde concurrentie tijdens deze uitzonderlijke dag. Een mooie prestatie voor het team wat toch bij de zwaardere van het veld behoort.

Morgen zal het evenement genieten van een stukje Carnaval tijdens de officiële rustdag. Na de rustdag beloofd het weer stabieler te worden en zijn er voorlopig nog 7 wedstrijden gepland. 3 per dag tijdens de 2 dagen na de rust en de laatste tijdens de finale dag.

Meer informatie
Koen.Verhart@Watersportverbond.nl
www.isafyouthworlds.com
Filmpjes van het ISAF WJK zijn te vinden via YouTube