Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 14 juli 2009

People and the Sea Award voor journalist Wouter Klootwijk

Gepubliceerd op 14 juli 2009
De People and the Sea Award is toegekend aan onderzoeksjournalist Wouter Klootwijk. Het is de eerste keer dat de prijs, een initiatief van de Amsterdamse onderzoeksgroep MARE in samenwerking met het Productschap Vis, werd uitgereikt. Klootwijk ontving de prijs tijdens de MARE-conferentie die van 9 tot en met 11 juli plaatsvond in Amsterdam.

De People and the Sea Award wordt toegekend aan een persoon (of groep mensen) die zich heeft ingezet om verschillende aspecten van kustzone- en maritieme vraagstukken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek. De jury roemt prijswinnaar Wouter Klootwijk vooral om zijn televisieserie Klootwijk aan Zee, door de RVU uitgezonden in drie seizoenen. De serie belicht tal van visserijaspecten op deskundige wijze en zonder opsmuk, oordeelt de jury. `Klootwijk is in staat gebleken om een groot publiek te interesseren voor ingewikkelde thema's van de visserij door deze op een compacte en heldere wijze bespreekbaar te maken'.

Goede informatie en een humoristische insteek

Jurylid Marloes Kraan: `Goede gebalanceerde informatie in de media over vis en visserij is schaars. Wouter Klootwijk verdient deze prijs omdat Klootwijk aan Zee ook nog eens heel leuk is om naar te kijken. Mooie beelden met een humoristische insteek'. Klootwijk aan Zee is gemaakt met veel liefde voor de vissers en hun vangst, door iemand die zich verbaast over wat de zee te bieden heeft en wat er zich op de wal afspeelt', stelt jurylid John Kleinen. `Bovendien levert de serie goed studiemateriaal op, zoals we aan de UvA kunnen ervaren tijdens maritieme colleges. Geen betere leraar dan de wat knoestige, verlegen grote man met een duffelse zeiljopper die simpel uitlegt wat in de visserij gaande is en daarmee ingewikkelde problemen inzichtelijk en begrijpelijk maakt.'

Over MARE en het Productschap Vis

MARE is een interdisciplinair en interuniversitair onderzoeksinstituut waarvan de leden het gebruik en het beheer van maritieme hulpbronnen in praktisch al hun facetten bestuderen.

Het Productschap Vis is de overkoepelende en ondersteunde publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie voor alle Nederlandse ondernemers, werkzaam in de vissector.

Bijlagen

Bekijk het juryrapport

Verwijzingen

Meer informatie over de MARE-conferentie
Bron: UvA Persvoorlichting