International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

Nederlands Fonds voor de Film

PERSBERICHT 14 juli 2009

Filmfonds geeft ¤ 200.000 aan 'Hubert Bals Fonds Plus'

De filmproducenten Circe Films, IDTV FILM/Motel Films, Volya Films en Waterland Film krijgen ieder ¤ 50.000 van het Hubert Bals Fonds Plus-programma, een initiatief van het International Film Festival Rotterdam en het Nederlands Fonds voor de Film. De Nederlandse producenten gaan vier films coproduceren:


· Bizim Büyük Çaresizli imiz (Our Grand Despair) van Seyfi Teoman, Turkije


· Los ultimos cristeros (The Last Cristeros) van Matías Meyer, Mexico


· Ausencias (Absences) van Milagros Mumenthaler, Argentinië


· 40 kun chilla (40 days of silence) van Saodat Ismailova, Oezbekistan

Iwana Chronis, manager van het Hubert Bals Fonds: "Het Hubert Bals Fonds is blij met de selectie 2009 van het HBF Plus programma. Het programma kan, terugkijkend op de afgelopen vier jaren, als een groot succes worden beschouwd. De HBF Plus-films doen het goed op internationale festivals, met alleen al in 2009 twee Zilveren Beren (Jury Grand Prix en Alfred Bauer Prize) voor Gigante (Adrián Biniez) in Berlijn en een première in Cannes premiere voor Los Viajes del Viento (Ciro Guerra). Doordat HBF Plus de betrokkenheid aanmoedigt van een toenemend aantal Nederlandse filmproducenten bij projecten uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en delen van Oost-Europa, ontstaan nieuwe mogelijkheden voor beide partijen." Het 'Hubert Bals Fonds Plus' programma, ingesteld in 2006, bevordert de international betrokkenheid van Nederlandse producenten bij films die al zijn ondersteund met Hubert Bals Fonds-bijdragen van het International Film Festival Rotterdam.

Hubert Bals Fonds Plus selectie 2009:
Circe Film coproduceert Bizim Büyük Çaresizli imiz (Our Grand Despair) van Seyfi Teoman, een productie van Bulut Film (Turkije) en Unafilm (Duitsland). Our Grand Despair, Teomans tweede speelfilmproject na zijn succesvolle Summer Book, portretteert de dertigers Ender en Cetin, die een appartement delen. Hun vriend Fikret vraagt of zijn zus tot ze afstudeert kan inwonen. In het begin zijn Ender en Cetin niet blij met de aanwezigheid van een derde partij, maar gaandeweg worden beiden verliefd. Our Grand Despair ontving van het Hubert Bals Fonds een bijdrage voor scenario-ontwikkeling in 2008 en nam in 2009 deel aan het Ateliers-programma van het filmfestival van Cannes.

IDTV FILM/Motel Films gaat Los ultimos cristeros (The Last Cristeros) van Matías Meyer uit Mexico coproduceren. Aan dit project zijn de Mexicaanse producenten Una Comunión en Axolote Cine verbonden. Los ultimos cristeros, dat in 2008 een HBF-bijdrage voor scenario-ontwikkeling ontving, gaat over "een 'Cristero'-kolonel die zes manschappen door de woestijn leidt. Achtervolgd door regeringstroepen en zonder veel munitie, wordt hun situatie met de dag uitzichtlozer. Ze voelen zich verlaten in hun ziekte en eenzaamheid. Hoewel overgave mogelijk is, staan ze voor hun gelofte: ze moeten in Gods naam sterven."

Volya Films coproduceert het Oezbeekse filmproject 40 kun chilla (40 days of silence) van Saodat Ismailova. Het project ontving in 2007 een HBF bijdrage voor scenario-ontwikkeling en was eveneens geselecteerd voor de Ateliers 2009 in Cannes. Het speelfilmdebuut van Ismailova wordt ook gecoproduceerd door Rohfilm, Duitsland en Atopic, Frankrijk. 40 kun chilla is "een verhaal over vrouwen die worden geconfronteerd met cruciale keuzes over moederschap, het gewicht van traditie, vrijheid van emotionele expressie en religie of zelfvernietiging in een hedendaagse maatschappij."

Waterland Film coproduceeert Ausencias (Absences) van Milagros Mumenthaler, een speelfilmdebuut geproduceerd door Ruda Cine, Argentinië. Ausencias gaat over "de jonge zussen Marina, Sofía en Violeta die zijn opgegroeid in het huis van hun zojuist overleden grootmoeder. Tijdens de rouwperiode moeten de zussen accepteren dat elk een eigen richting opgaat en dat het gezinsleven zoals ze het kennen, eindigt." Ausencias ontving in 2006 een bijdrage van het Hubert Bals Fonds en was geselecteerd voor de CineMart in 2008.

Hubert Bals Fund Plus
Het Hubert Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam steunt filmmakers in ontwikkelingslanden met bijdragen voor scenario-ontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in eigen land. Jaarlijks worden 20 tot 40 films gerealiseerd met een HBF-bijdrage. Om Nederlandse producenten te stimuleren tot internationale betrokkenheid en tevens de projecten in de productiefase te ondersteunen, is in 2006 Hubert Bals Fonds Plus opgericht door het Nederlands Fonds voor de Film en het International Film Festival Rotterdam. Bij ongeveer de helft van de films die tot stand komen met een bijdrage van het Hubert Bals Fonds, zijn coproducenten uit Europa betrokken. Het IFFR geeft Nederlandse producenten via zijn uitgebreide netwerk een kans om te participeren in internationale en artistiek hoogstaande filmproducties die al bijdragen ontvingen van het Hubert Bals Fonds.

Ook in 2006, 2007 en 2008 heeft het Nederlands Fonds voor de Film ¤ 200.000 beschikbaar gemaakt voor Hubert Bals Fonds Plus. Aanvragen van Nederlandse producenten kunnen worden gehonoreerd tot een maximum van ¤ 50.000 voor coproductie in een Hubert Bals Fonds project dat al een bijdrage ontving voor scenario-ontwikkeling.

Films die inmiddels op deze manier tot stand kwamen:


· Gitmek (My Marlon and Brando) van Hüseyin Karabey (Turkije, gecoproduceerd door IDTV FILM/Motel Films, ging in premère tijdens het IFFR 2008 en werd onderscheiden als 'Best New Narrative Filmmaker' tijdens Tribeca 2008.


· Milh hadha al-bahr (Salt of this Sea) van Annemarie Jacir (Palestina, gecoproduceerd door Augustus Films, ging in première in Cannes 2008, Un Certain Regard).


· Los Viajes Del Viento - Ciro Guerra (Columbia, gecoproduceerd door Volya Films, ging in première in Cannes 2009, Un Certain Regard).


· Gigante - Adrian Biniez (Uruguay, gecoproduceerd door IDTV FILM/Motel Films, ging in première tijdens Berlinale 2009 and werd met 2 Zilveren Beren onderscheiden).


· Sahman (Border) van Harutyun Khatchatryan (Armenië, gecoproduceerd door Volya Films, ging in première tijdens het IFFR 2009).

(einde persbericht)

Persinformatie:
IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet, press@filmfestivalrotterdam.com, +31 10 8909090 Nederlands Fonds voor de Film, Jonathan Mees, j.mees@filmfund.nl, +31 20 5707681


--
International Film Festival Rotterdam
PRESS OFFICE

Bert-Jan Zoet, Head of Media Relations / Press Officer

P.O. Box 21696

3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91

email press@filmfestivalrotterdam.com

http://www.filmfestivalrotterdam.com


39th International Film Festival Rotterdam: 27 January - 7 February 2010