Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Uren wachten voor de Alpentunnels

Voor de Alpentunnels staan komend weekeinde lange files, zo voorspelt de ANWB. Wachttijden kunnen oplopen tot vier uur. De bond waarschuwt vakantiegangers voor autopech door oververhitting van de motor en versnellingsbak bij het rijden in deze files. Ook in Frankrijk en Duitsland veroorzaakt vakantieverkeer vrijdagmiddag 17 en zaterdag 18 juli opstoppingen. In Nederland begint dit weekend voor bijna een miljoen mensen de zomervakantie. De helft daarvan vertrekt naar het buitenland.

Op weg naar de vakantiebestemming krijgt de auto het vanwege de vaak hoge temperaturen, zware belasting en lange files zwaar te verduren. Dat vraagt om extra zorg en aandacht voor de auto. De ANWB geeft tips om motorpech door oververhitting te voorkomen.


* Rij zo min mogelijk achter vrachtwagens, probeer zoveel mogelijk rijwind op te vangen
* Schakel bij rijden in de bergen op tijd. Hou bij benzine-auto's het toerental tussen de 3000-3500 en bij dieselauto's tussen de 2500-3000
* Hou de temperatuurmeter in de gaten

* Zet bij het filerijden de airconditioning uit en zet de motor af wanneer het verkeer helemaal stil staat

Het begin van de zomervakanties zorgt in het buitenland voor lange files, aldus de toeristenbond. In het noorden van Duitsland sluiten de scholen dit weekend hun deuren. Zaterdag staan er vooral files bij Hamburg en Bremen en in het zuiden tussen Neurenberg en München en bij de Oostenrijkse grens.

In Oostenrijk staat de eerste file zaterdagochtend op de A10 Salzburg richting Villach voor de Tauerntunnel. Later wordt het ook druk op de route A12/A13 Kufstein - Innsbruck - Brenner en op de B17B179 Fernpasstrasse tussen Füssen en Nassereith.

In Zwitserland is de St Gotthardtunnel in de A2 Bazel - Chiiasso het grootste knelpunt. Van vrijdagavond tot zaterdagavond is het hier filerijden.

Vakantiegangers in Frankrijk op weg naar het zuiden komen in de file op de A10 bij Orléans, op de A6/A7 bij Châlons sur Sâone en tussen Vienne en Valence. Ook zal het vastlopen op de A9 naar Spanje, bij Montpellier.

Er zijn alternatieve routes. In Zwitserland kan men uitwijken via de San Bernardinotunnel (A13). In Oostenrijk geldt de Felbertauernstrasse (B108) als alternatief voor de A10. Ook de autotrein is een prima optie.

ANWB BV
Reisinformatie
Postzone HOY
Postbus 93200
2509 BA DEN HAAG

telefoon: 088 - 2696185 / 6186
fax : 088 - 2696990