Ingezonden persbericht


Rotterdam, 14 juli 2009

YOUR WORLD Proof : 'Jongeren willen meer invloed!'

Resultaten onderzoek jongerenparticipatie deelgemeenten Rotterdam bekend

Dinsdag 7 juli jl. heeft het projectteam YOUR WORLD Proof de resultaten van het onderzoek naar de mate van jongerenparticipatie in de dertien deelgemeenten van Rotterdam aan de deelgemeenten bekend gemaakt. Uit het onderzoek dat YOUR WORLD Proof in de afgelopen maanden heeft gehouden met TNS Consult onder jongeren en de deelgemeenten blijkt dat het helemaal niet slecht is gesteld met jongerenparticipatie in Rotterdam.

Wat willen jongeren?

In het kader van YOUR WORLD Proof zijn in totaal 669 jongeren in Rotterdam geïnterviewd en hebben op verschillende thema's aangegeven hoe zij willen participeren, waarom zij dit willen en wat zij daarin belangrijk vinden. Opvallend is dat vier op de tien jongeren graag betrokken wil worden bij beleid. 'Wil je meer invloed hebben, dan moet je bij de kern beginnen en voorkom je dat alles al is geregeld', aldus een jongere uit een jongerenpanel. Daarnaast wil meer dan de helft van de jongeren participeren op het niveau van voorzieningen en zijn zij ook geïnteresseerd in nieuwe vormen zoals participatie via internet. Iets kunnen betekenen voor hun deelgemeente en omgeving is een belangrijke reden voor jongeren om te participeren. Voorwaarde is wel dat zij zeker weten dat er ook iets met hun ideeën wordt gedaan. Hestia Reukema, dagelijks bestuurder van Hoek van Holland merkt op: 'Indien jongeren willen weten wat er met hun ideeën wordt gedaan, is het wel van belang te realiseren dat participatie bij beleid geen direct zichtbare en concrete resultaten oplevert. Als deelgemeente willen wij ervoor zorgen dat dit ook goed wordt gecommuniceerd met de jongeren'.

Op 9 juli 2009 zijn alle jongerenpanels van de deelgemeenten en verschillende jongerenorganisaties bij elkaar gekomen. Youth and the City heeft in opdracht van dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS) en YOUR WORLD een carrousel programma opgezet, waarbij elk programmaonderdeel een andere activiteit had met een ander doel. De rode draad: 'Hoe willen jongeren participeren en vooral waaróm?' Veel jongeren hebben tijdens deze avond aangegeven dat ze het belangrijk vinden dat ze inspraak hebben: 'Wij willen graag een bijdrage leveren aan de stad, wij zijn energievol en vinden het belangrijk om iets voor de jongeren in de wijk te kunnen betekenen'. Dagelijks bestuurder Richard Scalzo van de deelgemeente Noord juicht het toe dat jongeren ook zelf initiatief nemen in het organiseren van activiteiten: 'Wil je jongerenparticipatie duurzaam kunnen inbedden in de deelgemeente dan is het van belang dat wij als deelgemeente de jongeren daarin faciliteren zonder het over te willen nemen'

Wat doen deelgemeenten?

Uit het onderzoek blijkt dat de deelgemeenten met enthousiasme en succes werken aan jongerenparticipatie. Dagelijks bestuurder Nurten Karisli van de deelgemeente IJsselmonde: 'Ik ben trots op de uitkomsten van het rapport. Het lijkt erop dat onze inzet zijn vruchten begint af te werpen. Het moedigt ons aan om op de ingeslagen weg door te gaan en jongeren als het even kan bij ons beleid te betrekken'. Bij een aantal deelgemeenten blijkt dat de invulling die zij aan jongerenparticipatie geven niet altijd overeenkomt met hun ambities. Het is positief tekenend dat geen enkele deelgemeente vindt dat zij nu al voldoende doen op het gebied van jongerenparticipatie. Ze zien bijna altijd wel ruimte voor meer of beter: 'Ondanks het feit dat wij goed op weg zijn, betekent het nog niet dat wij met onze armen over elkaar moeten gaan zitten', aldus Hestia Reukema. Belangrijk aandachtspunt voor veel deelgemeenten is dat een groot aantal jongeren aangeven niet op de hoogte te zijn van de participatiemogelijkheden van hun deelgemeente. Hoogvliet heeft hierop ingespeeld door in februari jl. een grote kick-off te houden, waarin alle projecten in het kader van YOUR WORLD zijn gepresenteerd. Dagelijks bestuurder Marianne van der Ham: 'Het feit dat veel jongeren hier enthousiast op hebben gereageerd motiveert ons om dit vaker zo aan te pakken'.

Echter, afhankelijk van de middelen (capaciteit en geld) en kennis zijn er verschillen merkbaar in wat haalbaar is voor een deelgemeente. De ene deelgemeente sluit beter aan op wat jongeren op het gebied van participatie willen dan anderen. Door dit onderzoek geeft YOUR WORLD de deelgemeenten de mogelijkheid nog beter naar hun inspanningen te kijken. Beleidsmedewerker Vanda Pires van Kralingen-Crooswijk is dan ook blij met de resultaten van het onderzoek: 'het is fijn om te weten waar we als deelgemeente staan op dit moment op het gebied van jongerenparticipatie, wat onze sterke punten zijn en waar we nog aan kunnen werken'. Gerard Spierings algemeen directeur van YOUR WORLD: 'Dit is precies wat YOUR WORLD wil met dit onderzoek: organisaties bewust maken van wat jongeren willen en zo de basis leggen voor verbetering en verdere versterking van jongerenparticipatie in Rotterdam.'

De resultaten van het onderzoek zijn echter een momentopname; het biedt een indicatie voor wat de deelgemeenten op dit moment doen op het gebied van jongerenparticipatie en wat jongeren daarin wensen. Zo blijkt dat deelgemeente Overschie al op een inspirerende manier bezig is met jongerenparticipatie door middel van jongerenpanels. 'Helaas komt dit niet duidelijk in het rapport naar voren', aldus dagelijks bestuurder Jan Markerink.

YOUR WORLD Proof

Het projectteam YOUR WORLD Proof heeft de afgelopen maanden in samenwerking met TNS Consult onderzoek gedaan naar de mate van jongerenparticipatie in de dertien deelgemeenten van Rotterdam. Jongerenparticipatie betreft de inspraak van jongeren en het meepraten over beleid en voorzieningen. Zowel jongeren als de deelgemeenten zijn gevraagd naar hun wensen en ervaringen op het gebied van jongerenparticipatie.

Op basis van de resultaten van de pilot bij de deelgemeenten van Rotterdam ontwikkelt YOUR WORLD in samenwerking met Youth & the City, specialisten op het gebied van jongerenparticipatie, een toolkit voor organisaties (tussen markt en overheid) en andere (deel)gemeenten in Nederland. Deze toolkit is vanaf eind 2009 te raadplegen via een interactieve website en geeft adviezen en tools, is laagdrempelig en herhaaldelijk toepasbaar. YOUR WORLD Proof wil hiermee bewerkstelligen dat jongerenparticipatie in organisaties in en buiten Rotterdam ook na 2009 duurzaam versterkt blijft.

Noot voor de redactie,