Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 14 juli 2009

V&D handelt juridisch juist

V&D staat in haar recht de medewerkers de keuze voor te leggen de loonsverhoging van 3,3% tot 1 februari 2010 uit te stellen. V&D is op grond van de CAO volledig gerechtigd om aan haar personeel te vragen de loonsverhoging tijdelijk uit te stellen en handelt dus niet in strijd met de wet of de met de vakbonden gemaakte afspraken. De vakbonden stellen ten onrechte dat V&D in strijd handelt met de CAO of de wet.

V&D beroept zich op bepaling CAO
De CAO van V&D heeft een artikel waarin wordt geregeld dat afgeweken kan worden van de CAO. Het betreft artikel 3.1.1 van de CAO van V&D, waarin een speciale regel staat die de vakbonden en V&D daar gezamenlijk in hebben gezet. "De werkgever is verplicht gedurende de tijd, dat deze CAO van kracht is, de vastgestelde arbeidsvoorwaarden in acht te nemen, onverminderd het bepaalde in artikel 7:627 van het Burgerlijk Wetboek. Van de arbeidsvoorwaarden kan slechts in overleg met de medewerker worden afgeweken."

V&D heeft juridisch advies ingewonnen bij een arbeidsrecht specialist, die V&D sterkt in haar overtuiging juist te handelen en verklaart dat V&D volkomen in haar recht staat om haar personeel in de gelegenheid te stellen tijdelijk de loonsverhoging uit te stellen. V&D heeft tot op heden geen dagvaarding ontvangen van de vakbonden. Dit uiteraard sterkt V&D in de overtuiging dat zij in haar recht staat.

V&D wil juist geen uitzondering zijn
Mark McKeon, CEO V&D: "We krijgen veel support van onze medewerkers. Zij zien het belang in van baanbehoud boven loonsverhoging. Van onze medewerkers heeft 63% aangegeven de CAO te willen aanpassen. Als goed werkgever hebben we onze medewerkers de keuze gegeven. We vragen niet om een uitzondering, maar we vragen juist om geen uitzondering te zijn. Het is in 2009 in de retail ongebruikelijk dat er een loonsverhoging van 3,3% wordt gegeven. Zowel moreel als juridisch streven wij het juiste te doen voor medewerkers en bedrijf."

Achtergrond
V&D is de afgelopen jaren goed op weg naar herstel. De directie van V&D heeft dan ook niets anders dan de oprechte intentie om het belang te dienen van V&D en daarmee het belang van haar medewerkers.

De directie van V&D wil de 2e fase van de CAO aanpassen aan de economische realiteit, om de weg naar herstel van V&D voort te kunnen zetten en het groeiende marktaandeel vast te kunnen houden. De onvoorziene economische recessie beïnvloedt deze voortgang.

De directie stelde daarom de medewerkers in staat zich uit te spreken over een eventuele aanpassing van de CAO. Een ruime meerderheid (63%) van de deelnemende medewerkers van V&D en La Place heeft aangegeven de CAO te willen aanpassen. Dit toont de enorme betrokkenheid bij V&D. Tot verbazing van V&D maakten de vakbonden niet dezelfde afweging als de medewerkers. De vakbonden kozen de loonsverhoging boven baanbehoud. Als gevolg hiervan zal V&D de loonsverhoging van 3,3% van de 2e fase van de 2-jarige CAO van in totaal 6,4% alsnog per 1 juli jl. uitvoeren. Om zoveel mogelijk banen te behouden, vraagt V&D nu de individuele steun van haar medewerkers. V&D vraagt de medewerkers om de loonsverhoging van 3,3% tot 1 februari 2010 uit te stellen. Vanaf 1 februari 2010 krijgen deze medewerkers alsnog deze loonsverhoging. Een paar maanden geleden heeft directie en senior management al unaniem besloten haar salarissen te bevriezen. Recentelijk heeft de directie besloten om in ieder geval tot 1 februari 2010 additioneel 5% van het eigen salaris in te leveren. V&D verwacht na de zomer een duidelijk beeld te hebben van het effect van de bijdrage van de medewerkers en de andere maatregelen op het behouden van werkgelegenheid.

De vakbonden hebben in een brief V&D een ultimatum gesteld en in de media gedreigd een kort geding aan te spannen tegen V&D. V&D is overtuigd van haar sterke juridische positie en de steun van haar medewerkers. V&D heeft het volste vertrouwen in een goede afloop, mochten de vakbonden naar de rechter stappen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht