Voedsel en Waren Autoriteit

Inspectiediensten werken samen bij handhaving EU-GHS

14 juli 2009 - nieuwsbericht

De Arbeidsinspectie (AI), VROM-Inspectie (VI) en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaan samenwerken bij de handhaving van EU-GHS, de nieuwe Europese verordening over de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen en mengsels. Zij werken al samen bij de handhaving van REACH, de Europese verordening op het gebied van registratie, evaluatie en autorisatie van chemische stoffen, preparaten en voorwerpen. De inspecteurs-generaal van de AI, VI en VWA ondertekenden eind mei de aangepaste samenwerkingovereenkomst voor de handhaving van beide verordeningen.

De verordeningen REACH en EU-GHS zijn beiden onderdeel van het nieuwe Europese chemischestoffenbeleid dat ook in Nederland wordt ingevoerd. Omdat ze zo nauw met elkaar samenhangen, wordt de handhaving van EU-GHS zoveel mogelijk aangesloten op de handhaving van REACH, qua strategie, programmering en organisatie. Dit betekent dat elke doelgroep te maken krijgt met één inspectiedienst als aanspreekpunt voor de handhaving. De REACH en EU-GHS inspecties worden waar mogelijk gecombineerd. Op deze manier ontstaat een effectieve handhaving met zo min mogelijk toezichtslast voor het bedrijfsleven.

De belangrijkste doelen van de EU-GHS verordening zijn evenals bij de REACH-verordening de bescherming van de gezondheid en het milieu tegen de gevaren van chemische producten en verbetering van de concurrentiepositie van de Europese chemische industrie.