Openbaar Ministerie


* >Vijftien jaar geëist voor doodslag Schoorl

Vijftien jaar geëist voor doodslag Schoorl

14 juli 2009 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie in Alkmaar heeft dinsdag tegen een 25-jarige man 15 jaar cel geëist voor doodslag op de 54-jarige Miente Boomsma uit Schoorl. Die is in de nacht van 29 op 30 mei 2008 in zijn woning met zo'n dertig messteken in onder meer buik, borst, rug, armen, benen, hoofd, hals en nek om het leven gebracht.

Het naakte slachtoffer werd op 30 mei dood in zijn woning aangetroffen door een collega, nadat hij niet op zijn werk was verschenen. Op 2 juli werd de 25-jarige man uit Leiden aangehouden. Zijn bloed was in het huis in Schoorl aangetroffen. De politie kwam de Leidenaar op het spoor toen hij zich aan zijn steekwonden liet opereren in een Leids ziekenhuis. Naar eigen zeggen is hij gewond geraakt toen Boomsma op hem instak.

De verdachte zegt dat hij via internet had afgesproken met iemand, met de trein naar Alkmaar was gekomen en door Boomsma van het station was afgehaald. Het was bekend dat Boomsma vaker via internet afspraakjes maakte met mannen. De verdachte heeft verklaard dat hij in de veronderstelling was dat hij met een vrouw had afgesproken en dat zij hem zou betalen voor de seks. Boomsma zou hem echter, naar eigen zeggen, onder bedreiging van een mes hebben verkracht en toen hij probeerde te ontkomen zou Boomsma hem hebben aangevallen met het mes. De verdachte zegt het mes van Boomsma te hebben afgepakt en hem uit zelfverdediging te hebben gestoken.

Het Openbaar Ministerie acht deze verklaring ongeloofwaardig op basis van onder meer sporen in de woning, verklaringen van een getuige en de wisselende verklaringen van de verdachte. Het is volgens de officier van justitie geen noodweer geweest. Naar het werkelijke motief van de doodslag kan echter alleen worden gegist.

De rechtbank doet op dinsdag 28 juli om 13.30 uur uitspraak. Naast de doodslag heeft het OM de verdachte ook diefstal van een auto en laptop tenlastegelegd. Die heeft de verdachte meegenomen toen hij het huis van Boomsma verliet.