European Parliament

Europarl TV - Verkiezing van de voorzitter van het EP

De Europarlementariërs hebben Jerzy Buzek in de eerste ronde tot hun nieuwe voorzitter verkozen. Hij kreeg 555 stemmen, of 86,18 % van het aantal geldig uitgebrachte stemmen. De Poolse Europarlementariër zal het Europees Parlement de komende twee-en-een-half jaar leiden. Voorzitter Buzek is de eerste voorzitter van het Europees Parlement, die afkomstig is uit één van de nieuwe lidstaten, sinds de uitbreiding in 2004.
Na de verkiezing feliciteerde fungerend voorzitter Hans-Gert Pöttering Buzek en hij wenste hem veel succes toe met zijn nieuwe taak. Daarop werd Buzek verzocht om de voorzittersstoel in te nemen. Voorzitter Buzek bedankte de Europarlementsleden, die hem verkozen hadden; hij zou zijn best doen om hun vertrouwen niet te schenden. Ook zou hij zijn best doen om samen te werken met diegenen die niet voor hem hadden gestemd. Hij bedankte Eva-Britt SVENSSON (GUE/NGL, SE), dat ze zich kandidaat had gesteld en Mario MAURO (EPP, IT) en Graham WATSON (ALDE, UK), die eerder kandidaat waren, maar zich "met een groots gebaar" hadden teruggetrokken.

Buzek verwees naar de datum, 14 juli van zijn verkiezing. Het was vandaag 22 jaar na de revolutie en de boodschap van die revolutie, gelijkheid, broederschap en vrijheid, moest weer in herinnering worden gebracht. Hij had lange tijd gedroomd lid te worden van het Poolse Parlement en het feit dat hij nu zelfs voorzitter van het Europees Parlement was geworden, toonde aan hoezeer dingen kunnen veranderen. "Ik beschouw het als een eerbetoon aan de mensen die niet gekraakt zijn door het vijandige stelsel", zei hij.

Twintig jaar geleden, in de zomer van 1989, had de vakbond Solidarnosc de strijd gewonnen voor een vrij en democratisch Polen. Daarbij waren ze geholpen door de landen aan de andere kant van het IJzeren Gordijn. "Nu bouwen wij al vijf jaar mee aan een verenigd Europa, we zijn nu samen Europa". Dertig jaar geleden werd het Parlement voor het eerst rechtstreeks verkozen, met een vrouw, Simone Veil, als eerste voorzitter. Buzek voegde eraan toe: "We moeten ervoor zorgen dat ook vrouwen hun ambities kunnen waarmaken". Tijdens de plenaire vergadering van 14-17 september in Straatsburg zou de nieuwe voorzitter het programma voor zijn mandaat aan de andere Europarlementsleden voorstellen.

Reacties van de fracties en de Commissievoorzitter

Namens de christendemocratische fractie zei Joseph DAUL (EPP, FR): "Dit is een moment van vreugde voor heel dit Parlement. Het is nu Europa, niet Oost en West. Dat is eenheid". Hij voegde eraan toe: "Dat is ook onze verantwoordelijkheid, dat we alleen over Europa praten en niet meer over Oost en West".

Martin SCHULZ (S&D, DE) noemde de verkiezing van Buzek een historisch moment: "Twintig jaar na de val van de muur van Berlijn, vijf jaar na de toetreding van uw land tot de EU, het feit dat het vanzelfsprekend is dat wij nu samen vergaderen, is een historisch moment. Daaruit blijkt dat Europa iets vertegenwoordigt, dat de droom van democratie en vrijheid verder gaat dan dromen".

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE) gaf Buzek ook de volledige steun van de liberale en democratische fractie. Hij zei: "U heeft een ruime pro-Europese meerderheid in dit Parlement. Maakt u alstublieft gebruik van die ruime pro-Europese meerderheid. Laat uw stem klinken in de Europese Raad om meer Europa tot stand te brengen".

Rebecca HARMS (GREENS/EFA, DE) zei: "U heeft het verdiend wat u nu gaat ondernemen. Wij koesteren ook grote verwachtingen, ik weet niet zeker of u in twee-en-een-half jaar een eind kunt maken aan datgene wat Oost en West verdeelt. Maar ik hoop dat u toch een betere brug kunt slaan. Polen ligt midden in ons continent. We moeten veel harder werken in de richting van het Oosten".

Timothy KIRKHOPE (UK) wilde Buzek namens de Europese conservatieven en reformisten ook gelukwensen. Hij zei: "U lijkt iemand die veel waarde hecht aan de vrijheid van meningsuiting. Dit Parlement moet mee evolueren. Wij zullen ons best doen om te helpen bij die taak".

Lothar BISKY (GUE/NGL, DE), zei: "Ik ben blij dat een buurman uit Polen voorzitter is geworden van dit Parlement. Ik wil u bedanken dat u zoveel aandacht heeft geschonken aan het naar elkaar toe groeien van Oost en West. Ik hoop dat West- en Oost-Europa de waarde van de Oost-Europese cultuur niet zullen vergeten".

Volgens Nigel FARAGE (UK) van de fractie Europa van Vrijheid en Democratie had de verkiezing net op de inleiding van de nieuwe Paus geleken, doordat de grote fracties samen al plannen hadden gemaakt. Kritiek had hij ook op de ceremonie van maandag ter ere van dertig jaar rechtstreekse verkiezingen van het EP: "Het volkslied zou moeten zijn opzijgeschoven na het overtuigde nee van de Nederlanders en de Fransen tegen de grondwet".

Namens de niet-ingeschreven Europarlementsleden zei Bruno GOLLNISCH (NA, FR): "Wij zijn het niet eens met de manier waarop u verkozen werd. Het is het resultaat van een overeenkomst van de twee grote fracties en we hopen dat u niet de slaaf zult worden van de twee grote fracties en ook zult luisteren naar de dissidenten. De dissidenten zijn zij, die het niet goed vinden dat de bevoegdheden van de EU altijd worden uitgebreid".

Commissievoorzitter José Manuel BARROSO feliciteerde de nieuwe voorzitter van het Parlement ook. Hij keek ernaar uit om constructief en solidair samen te werken. De bevoegdheden van het parlement zouden nog versterkt worden als het Verdrag van Lissabon eenmaal geratificeerd was. "Onze instellingen kunnen elkaar versterken, met name de Europese Commissie en het Europees Parlement. Beste voorzitter, ik wil u veel succes toewensen bij de bevordering van de waarden solidariteit en vrijheid", zei Barroso.

Verkiezing

Er waren twee kandidaten voor het voorzitterschap van het Europees Parlement: Jerzy BUZEK (EPP, PL) en Eva-Britt SVENSSON (GUE/NGL, SE). Volgens het reglement is er een volstrekte meerderheid van de uitgebrachte stemmen nodig (50 % + 1), om verkozen te worden. Blanco of ongeldige stembiljetten tellen niet mee bij het berekenen van de vereiste meerderheid.

De resultaten van de eerste ronde waren:

Aantal uitgebrachte stemmen: 713
Aantal blanco of ongeldige stemmen: 69
Aantal geldige stemmen: 644
Meerderheid nodig om in eerste ronde verkozen te worden: 323 Jerzy Buzek: 555 - verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement Eva-Britt Svensson: 89

Curriculum vitae van Jerzy Buzek

Jerzy Buzek werd geboren op 3 juli 1940 in Smil/owice, Polen. Hij was eerste minister van Polen en lid van het Poolse Parlement van 1997 tot 2001. Hij leidde Polen de NAVO binnen in 1999 en nam het initiatief tot de opening van de toetredingsonderhandelingen met de EU in 1997. Vanaf 1980 lid van de onafhankelijke vakbond "Solidarnosc". Voorzitter van het eerste nationale congres van afgevaardigden van Solidarnosc in 1981. Na 1981 actief in de ondergrondse structuren van Solidarnosc. Na 1989 ook voorzitter van het vierde, vijfde en zesde congres van "Solidarnosc".

Doctor honoris causa aan de universiteiten van Dortmund, Seoul en Isparta, en aan de polytechnische hogeschool van Silezië en de polytechnische hogeschool van Oppole. Gedurende vele jaren lector in Opole, Gliwice en Czestochowa. Wetenschappelijk medewerker aan het Instituut van de Poolse Academie van wetenschappen te Gliwice. Wetenschappelijke stage aan de Universiteit van Cambridge (1972). Vertegenwoordiger van Polen in het International Energy Agency - Programma broeikaseffect (1992-1997). Organisator en voorzitter van het internationale netwerk van negentien instituten die actief zijn op het gebied van energie en milieubescherming (1996). Van 2002-2004 rector van de Academie Polonia in Czestochowie en medeoprichter van de Polonia-school voor diplomatie. Auteur van ongeveer 200 wetenschappelijke werken, ongeveer een dozijn applicaties en drie octrooien op het gebied van de milieubescherming, energetica en procestechniek.

REF. : 20090713IPR58063

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie


* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51

Nadere informatie :


* Webpagina Jerzy Buzek

* Opening van de zitting (toespraken Hans-Gert Pöttering, Jerzy Buzek en Eva-Britt Svensson) - EN versie

* Opening van de zitting (toespraken Hans-Gert Pöttering, Jerzy Buzek en Eva-Britt Svensson) - OR versie

* Aankondiging van de resultaten van de verkiezing van de Voorzitter
- EN versie

* Aankondiging van de resultaten van de verkiezing van de Voorzitter
- OR versie

* Openingstoespraak van de nieuwe voorzitter van het EP Jerzy Buzek
- EN versie

* Openingstoespraak van de nieuwe voorzitter van het EP Jerzy Buzek
- OR versie