Gemeente IJsselstein


Fietsendiefstal: samen aanpakken!

Datum: dinsdag 14 juli 2009
De laatste tijd worden er helaas veel fietsen gestolen in IJsselstein. Dat gebeurt voornamelijk in de binnenstad bij Albert Hein en bij het busstation/sneltramhalte. De fietsendieven gebruiken een blinde sleutel die in bouwmarkten en hobbyzaken te koop is.

Axa slot, type SL7, SL9 en nr. 582
Met de blinde sleutel kunnen fietsendieven bepaalde typen sloten van Axa zonder moeite openen. Het gaat hierbij om de sloten van Axa; type SL7, SL9 en het type met nummer 582. Fietsen die in 2005 zijn gefabriceerd hebben vaak zo'n slot.
Wat kunt u er aan doen om uw fiets tegen diefstal te beschermen? U kunt door de fietsenmaker het risicoslot laten vervangen. Een ander belangrijk advies is, om de fiets zo mogelijk bewaakt of in elk geval te voorzien van een extra ketting- of kabelslot als extra beveiliging. Bij alle fietswinkels in IJsselstein is er een axa-actie. Dit houdt in dat u een kettingslot kan kopen voor EUR17,50. Dit kettingslot is normaal EUR34,95.
Fietsenregistratiekaart
Niet iedereen kan zijn eigen fiets, brommer of scooter goed omschrijven. Weet u alleen maar dat het een groene damesfiets met een kinderstoeltje is, dan maakt dit het een stuk moeilijker om uw fiets op te sporen. Daarom heeft de politie een speciale fietsregistratiekaart. Hierop vult u zoveel mogelijk kenmerken in van uw fiets. Ook kunt u natuurlijk de volgende gegevens zelf noteren en op een vindbare plaats leggen: het merk, de kleur en het framenummer van de fiets (er is een overzicht waarop je per fietsmerk het framenummer kunt herkennen. Dit overzicht kunt u vinden op de website: http://www.fietsdiefstal.nl/overzichtmerken.php). Daarnaast kunt u de fietsenmaker vragen uw postcode en huisnummer in het frame te graveren. Neem bij het aangifte doen de ingevulde fietsregistratiekaart en de aankoopnota mee. Het gebeurt regelmatig dat gestolen fietsen teruggevonden worden en wellicht zit uw fiets hier bij.
Heterdaad, bel 112
Bent u getuige van een fietsendiefstal, dan mag u 112 bellen. Hiermee verhoogt u de kans dat de politie een dief op heterdaad aanhoudt. Aangifte doen
Is uw fiets gestolen? Doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. U kunt hiervoor naar het politiebureau in IJsselstein (kijk voor de openingstijden op http://www.politie.nl/utrecht) of doe aangifte via internet. Als er aangifte wordt gedaan, wordt de gestolen fiets in een speciaal politiedatabase gezet met gegevens van gestolen fietsen. Het vergemakkelijkt het terugvinden van de fiets voor de politie.