Gemeente Venray


14 juli 2009

Nota van uitgangspunten woningbouw Merselo-Kleindorp akkoord

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 14 juli ingestemd met de Nota van uitgangspunten voor de woningbouwontwikkeling Merselo-Kleindorp. Hierin zijn verschillende beleidsaspecten en voorwaarden opgenomen waarmee de projectontwikkelaar rekening moet houden, zoals de te handhaven openheid van het gebied, een gefaseerde ontwikkeling en een variatie aan woningtypen.

Eerder kwam projectontwikkelaar Modulus Merselo B.V. met een initiatief om aan de oostzijde van Merselo ter hoogte van Kleindorp en Grootdorp 100 woningen te realiseren. Het college heeft in januari aangegeven niet positief te staan tegenover het initiatief in deze vorm. Wel heeft het college de bereidheid uitgesproken mee te denken over het realiseren van woningbouw in dit gebied passend binnen de door de Raad gestelde kaders, te weten de Ruimtelijke visie Merselo en de Woonvisie Venray.

Vervolgens heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de gemeente, de projectontwikkelaar en een afvaardiging van de dorpsraad Merselo. In dit overleg is afgesproken dat de woningbouwontwikkeling zich eerst op fase 1 (zoekgebied uit de Ruimtelijke visie langs Kleindorp) zal richten. Ook is afgesproken dat de gemeente voor dit gebied een Nota van uitgangspunten opstelt op basis waarvan de projectontwikkelaar een nieuw stedenbouwkundig plan kan maken.

In de Nota van uitgangspunten zijn de verschillende beleidsaspecten en voorwaarden opgenomen waar de projectontwikkelaar rekening mee moet houden bij het maken van een nieuw stedenbouwkundig plan. Ook is aangegeven welke mogelijke belemmeringen er zijn en welke onderzoeken noodzakelijk zijn.

Voor deze ontwikkeling is het erg belangrijk dat de openheid van het gebied en dan met name het open zicht over de begraafplaats naar buiten toe behouden blijft.

Woningen moeten gefaseerd ontwikkeld worden en het plan moet een variatie aan woningtypen voor verschillende doelgroepen bevatten. Hierbij moet gedacht worden aan grondgebonden nultredenwoningen en 2-onder-1 kapwoningen in een goedkoper segment (starters). De ontwikkelaar kan op basis van deze Nota van uitgangspunten een nieuw stedenbouwkundig plan maken.