Gemeente Venray


14 juli 2009

Concept strategische visie Venray 2020 gereed

Vandaag heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Venray kennis genomen van de concept Strategische visie 2020. De centrumrol van Venray, de versterking van de samenwerking in de regio, wonen en recreatie zijn belangrijke thema's. Omdat de dorpen Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum per 1 januari 2010 bij Venray worden gevoegd, hebben de beide colleges van Venray en Meerlo-Wanssum het document met elkaar besproken. De Strategische visie is het richtinggevend document voor het Venrayse beleid van de komende jaren. Het college van Venray presenteert de concept visie na de zomer aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd. De visie is hier te vinden.

Centrumrol Venray en versterking samenwerking met de regio

"Deze nieuwe visie brengt een aantal koerswijzigingen met zich mee", aldus Burgemeester Waals. "De centrumrol van Venray voor de omliggende dorpen gaat groter worden. We streven naar hoge kwaliteit in voorzieningen. Je ziet nu al dat in de dorpen bijvoorbeeld sportclubs en ook scholen samengaan om voldoende leden of leerlingen te houden. Als ook fusie geen oplossing meer biedt, zal men terugvallen op de Venrayse voorzieningen die dan wel van voldoende kwaliteit moet zijn" .
Venray wil de bestuurlijke samenwerking in de regio versterken. "Noord-Limburg kan veel meer bereiken met samenwerking. De Floriade is daar een goed voorbeeld van en door samenwerking in de uitvoering, bijvoorbeeld op het gebied van sociale zaken, kunnen we efficiënter en goedkoper werken".

Wonen en recreatie

Ook staat de visie meer in het teken van prettig wonen. Van starters tot senioren, van stedelijk tot landelijk wonen; Venray heeft veel te bieden. Maar prettig wonen vraagt veel meer: werkgelegenheid, zorgvoorzieningen, onderwijs, vrijetijdsbesteding. Kwaliteit op die gebieden is nodig om een aantrekkelijke woongemeente te blijven".

Burgemeester Hahn van Meerlo-Wanssum voegt toe: "De nieuwe dorpen brengen Venray ook iets extra's. Natuurlijk springt onze Wanssumse haven in het oog als belangrijke logistieke aanwinst voor de Venrayse en regionale economie, maar ook de toeristische kwaliteiten van de drie nieuwe dorpen zullen een impuls geven aan de Venrayse vrijetijdseconomie waar ook de andere Venrayse dorpen van kunnen profiteren! Venray heeft straks naast tien Peelparels ook drie Maasparels".

Proces nieuwe visie

De vorige visie is vijf jaar geleden ontwikkeld, maar de aansluiting van Geijsteren, Blitterswijck en Wanssum bij Venray, samen met andere maatschappelijke en economische ontwikkelingen maken een aanpassing van de bestaande Strategische visie 2020 noodzakelijk.

Bij het schrijven van deze Strategische visie is gebruik gemaakt van de eind vorig jaar en begin dit jaar vastgestelde economische visie en woonvisie. Beide visies zijn op een interactieve manier tot stand gekomen. In april hebben ook een goed bezochte leefbaarheidconferentie en een conferentie plattelandseconomie plaatsgevonden. De resultaten daarvan zijn ook meegenomen in deze visie. Op 1 oktober zal het college de conceptvisie in een interactieve informatieraad presenteren aan raadsleden en partners die hebben bijgedragen aan deze visie.