Gemeente Venray


14 juli 2009

Venray koestert monumentale bomen

Twee jaar geleden zijn de kapvergunningen in de gemeente Venray afgeschaft. Er gelden alleen nog kapvergunningen voor monumentale en waardevolle bomen. De gemeente stelt nu een voorziening in om bewoners te ondersteunen bij het onderhouden van monumentale bomen.

Een waardevol bomenbestand draagt bij aan een prettige leefomgeving. Eigenaren van een boom die op de bomenlijst vermeld staat, krijgen als tegemoetkoming eenmaal per vijf jaar een veiligheidscontrole van de aangewezen boom aangeboden. Daarbij hoort eventueel ook een snoeiplan. Bovendien kunnen ze eenmaal per tien jaar een verzoek indienen om een bijdrage in de kosten van bijvoorbeeld groeiplaatsverbetering of een boomchirurgische ingreep.

De gemeente Venray heeft de afgelopen jaren de regels rond kapvergunningen versoepeld. Kapvergunningen zijn alleen nog nodig voor waardevolle en monumentale bomen. Deze bomen staan op een lijst. Op dit moment geldt de regeling enkel voor de bomen binnen de bebouwde kom. Per 1 januari 2010 worden ook de waardevolle en monumentale bomen in het buitengebied aan de lijst toegevoegd.

Wie een waardevolle boom bezit, mag die dus niet zomaar kappen en moet er volgens de regeling ook goed voor zorgen. Dat kost geld en extra moeite. Met het instellen van de Voorziening Bomen wil de gemeente de eigenaren tegemoet komen. Op die manier wil de gemeente samen met de particuliere eigenaren werken aan het instandhouden en beheren van een waardevol en monumentaal bomenbestand.

Op=op

De Voorziening Bomen wordt gevuld met compensatiegelden bij in- en uitbreidingsplannen. Bomen op de bomenlijst die gekapt moeten worden, worden gewaardeerd en zullen gecompenseerd moeten worden in de vorm van herplant. De waarde van de boom minus de kosten van de herplant bepaalt het bedrag aan compensatie. Dit bedrag komt in de Voorziening Bomen.

De voorziening financiert zichzelf, er kan niet meer worden uitgegeven dan er in komt.

Alleen de eigenaren van een boom die op de bomenlijst voorkomt, kunnen een beroep doen op de voorziening. Aanvraagformulieren zijn via de website verkrijgbaar. Nadere inlichtingen kunt u krijgen bij de heer G. Linders, afdeling openbare ruimte, tel. 0478-523777.