Gemeente Zandvoort


Interpellatieverzoek VVD over abrupte afhandeling collectie Attema

De VVD heeft een interpellatieverzoek ingediend. De afhandeling van het vraagstuk van de Collectie Attema door het college is iets te abrupt verlopen. De VVD heeft nog enkele belangrijke vragen en ziet deze graag vanavond, tijdens de raadsvergadering door het college afgehandeld.

Hieronder vindt u het complete interpellatieverzoek.

De 'Collectie Attema' is binnen de gemeente een aantal keren op agenda's verschenen. In een "Letter of Intent" is de datum 1 oktober 2009 genoemd als einddatum voor het formuleren van de uitgangspunten voor het tentoonstellen van de collectie. Die datum nadert. Dat is reden van deze interpellatie, waarbij ook de recente opgelaaide discussie over de toekomst het Zandvoorts Museum een reden extra is om nog voor het zomerreces op raadsniveau duidelijkheid te verkrijgen over de richting die we in willen slaan.


1. Vorm

2. Inhoud

ad.1. Vorm
Als je als burger iets wil laten veranderen aan een raadsbesluit, of dat wil laten intrekken is dat als het trekken aan een dood paard, zo wordt door de volksmond beweerd. Het kan kennelijk ook anders zoals recent in onze gemeente. Tijdens een commissievergadering blijkt voor de door het college gekozen invulling van een raadsbesluit geen meerderheid. Een week later communiceert het college het afblazen van het betreffende raadsbesluit. Het argument is dat het voorstel door de raad is afgewezen(?).

Vragen:
Onderschrijft het college het principe dat

·een raadsbesluit alleen door de raad wordt geamendeerd, herroepen en vastgesteld,
·het amenderen, herroepen en vaststellen van een raadsbesluit in verslagen wordt opgenomen en dat,
·een commissiestandpunt geen raadsstandpunt en/of besluit is.

Ad.2. Inhoud.
In maart.2007 is het initiatiefvoorstel aangenomen, dat aangaf wegen te zoeken om een passende ruimte/mogelijkheid te bieden voor de beschikbaar gestelde geluidsdragercollectie, de zogenaamde Collectie Attema. Er is een budget beschikbaar gesteld voor een extern onderzoek dat moet leiden tot een passende oplossing. De raad drong aan dat de partijen zich bij voorbaat verplichten en hun goede bedoelingen vastleggen in een zg. "Letter of Intent".

Tijdens een vergadering van de commissie Projecten &Thema's introduceerde de betrokken portefeuillehouder een Plan van Aanpak (PvA) voor het Zandvoorts Museum. De wijze van exposeren van de Collectie Attema is een prominent onderdeel van dit PvA. De raadscommissie stemde deze totale integrale aanpak af. Voor de portefeuillehouder bleek de reactie van de commissie gezien te moeten worden als een weigering van de raad voor de aanpak van het college en wel in het bijzonder voor zijn oplossing voor de Collectie Attema.

Vragen:
Onderschrijft de portefeuillehouder

· het belang van het raadsbesluit,

· de expertise van het aangezochte onderzoeksbureau Gottschalk,
· dat al het mogelijke gedaan moet worden om de bewuste collectie voor Zandvoort te behouden,
· een "Letter of Intent" iets duidt over inzet en intentie van beide partijen en dat,
· een tijdelijke oplossing kan leiden tot een succesvolle invulling.

Zandvoort, 30 juni 2009

H. Drommel
Fractie VVD