Gemeente Venray


14 juli 2009

Nieuwe afspraken over parkeerplaatsen in Venray

De gemeente Venray heeft het beleid rond de aanleg van parkeerplaatsen door bouwers en ontwikkelaars aangepast. Voortaan maakt de gemeente per project met initiatiefnemers afspraken over de kosten van de aan te leggen parkeerplaatsen. Ook komt er een parkeerbeleidsplan en een beleidsnota parkeernormen. De individuele afspraken komen in de plaats van het parkeerfonds.

Burgemeester en Wethouders hebben dat besloten na de tweede evaluatie van het parkeerfonds. Daaruit blijkt dat het in 2005 ingestelde fonds minder goed werkt dan vooraf was verwacht. De opbrengsten vallen tegen en het fonds sluit onvoldoende aan op de wensen van zowel ondernemers als de gemeente. In het fonds kunnen initiatiefnemers van bouw- of verbouwplannen die niet in staat zijn voldoende parkeerruimte op eigen terrein te realiseren een bijdrage storten. Die bijdrage wordt dan door de gemeente aangewend om parkeerplaatsen aan te leggen. De initiatiefnemer betaalt daarmee een deel van de aanlegkosten. De overige kosten worden door de gemeente bijgelegd uit de opbrengst van het betaald parkeren.

De gemeente wil nu de nieuwe kaders voor parkeren in afzonderlijke contracten met partijen regelen en een parkeerbeleidsplan opstellen. "We gaan maatwerk leveren", aldus wethouder Patrick van der Broeck. Uitgangspunt blijft het voorzien in eigen parkeerbehoefte voor organisaties en particulieren. De gemeente gaat de behoefte voortaan jaarlijks controleren aan de hand van tellingen.

Verder werkt de gemeente aan een parkeerbeleidsplan. Daarin staan de kaders en uitgangspunten voor het parkeren in Venray, nu en in de toekomst.