Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans enthousiast over Zweedse klimaatambities

14 jul 2009 | De prioriteiten van Zweden voor het voorzitterschap van de Europese Unie vormden dinsdag onderwerp van gesprek tussen staatssecretaris Timmermans en de Zweedse minister voor Europese Zaken, Cecilia Malmström.

Ook gaf minister Malmström de traditionele EU-voorzitterschapsspeech. In haar voordracht op het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael belichtte zij daarbij de prioriteiten van de Zweedse regering voor het EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2009.

Zweden zal zich vooral inzetten voor:

o de bestrijding van de financieel-economische crisis - met name voor behoud van werkgelegenheid en economisch herstel; o het realiseren van een nieuw klimaatakkoord (Kopenhagen, december 2009);
o het intensiveren van Europese samenwerking op het gebied van asiel en migratie (het zogeheten Stockholm Programma); o het realiseren van een betere samenwerking tussen de EU-landen rondom de Baltische Zee.

Timmermans (Europese Zaken) reageerde enthousiast op de Zweedse klimaatplannen: "Het aanpakken van het klimaatprobleem is een uitdaging, maar één met binnen handbereik liggende oplossingen. Met politieke daadkracht die uitdaging aangaan, dat is de Zweedse ambitie. De Nederlandse regering staat daar vierkant achter".
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl