Partij van de Arbeid



Deeltijd-WW'er als vrijwilliger

PvdA-kamerlid Anja Timmer pleit ervoor dat deeltijd-WW'ers aan de slag gaan als vrijwilliger. Het tekort aan vrijwilligers kan op die manier worden teruggebracht. Ook doen de duizenden werknemers in deeltijd-WW ervaring op.

Thuiszitten in deeltijd-WW, hoe onaangenaam ook, biedt volgens Timmer een uitgelezen mogelijkheid om met vrijwilligerswerk in aanraking te komen. Ze hoopt dat mensen zich laten informeren over wat zij kunnen betekenen in hun eigen omgeving.

Deze zomer gaat Timmer een week mee als vrijwilliger naar de Belgische Ardennen. Het gaat om een door MEE georganiseerde vakantie voor twaalf deelnemers en vier begeleiders. De landelijke zorgorganisatie MEE zet zich in voor mensen met een handicap, functiebeperking of chronische ziekte.

Voor Timmer is het aanleiding om mensen die vrije tijd om handen hebben te wijzen op de mogelijkheid van vrijwilligerswerk. Timmer is bij stichting MEE Twente omgeschoold tot chauffeur van een 12-persoonsbusje.

De grootste vakbonden omarmen Timmers pleidooi. FNV-bestuurder Wilma Wind spreekt in de Telegraaf maandag over een prima oplossing. `Zeker oudere werknemers in de deeltijd-WW vinden het goed om jongeren met hun kennis te helpen.'

Met de regeling voor deeltijd-WW kunnen bedrijven hun personeel tijdelijk minder laten werken met behulp van WW-uitkeringen. Voorwaarde is dat personeel zich bijschoolt. Timmer benadrukt dat iemand zichzelf moet scholen en beschikbaar moet blijven als betaald werk zich aandient.