FNV

14-7-2009

Betere bescherming klokkenluiders

Het kabinet gaat zo snel mogelijk een advies- en verwijspunt oprichten waar klokkenluiders terecht kunnen voor informatie, raad en doorverwijzing. Bij het adviespunt kunnen zowel ambtenaren als werknemers uit het bedrijfsleven terecht.

Maatregelen Aanleiding is de evaluatie van de klokkenluidersregelingen in de publieke sector. Uit die evaluatie kwam onder meer naar voren dat de bescherming van een klokkenluider ronduit onvoldoende is omdat vertrouwelijkheid en rechtsbescherming niet gewaarborgd zijn.

Minister Ter Horst van Binnenlandse zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze op de korte termijn voor personeel binnen het rijk en de politie, waar ze zelf verantwoordelijk voor is, komt met een pakket aanvullende maatregelen om melden en opsporen van misstanden te bevorderen en klokkenluiders beter te beschermen.

Betere bescherming De verplichting om ambtelijke klokkenluiders te beschermen staat sinds 2003 in de wet. Melders mogen geen nadelige gevolgen voor hun rechtspositie ondervinden. In de praktijk werkt dat niet goed, omdat het niet concreet is uitgewerkt. Daarom gaat dat nu wel gebeuren.

De FNV maakt zich al jaren sterk voor een goede behandeling van klokkenluiders. In 2000 opende zij de meldlijn klokkenluiders. Dat was de start van een campagne voor een betere bescherming van klokkenluiders in Nederland. Die bescherming is dus tot op de dag van vandaag nog steeds niet goed geregeld.