ABVAKABO FNV

Eindelijk bescherming en ondersteuning voor klokkenluiders

Werknemers bij de rijksoverheid, politie en defensie die misstanden binnen hun organisatie willen melden kunnen binnenkort terecht bij een vertrouwenspersoon. Ook krijgen ze wettelijke en financiële ondersteuning.

Minister ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, staatssecretaris De Vries van Defensie en de vakbonden hebben deze week een verbeterde klokkenluidersregeling afgesproken.

Klokkenluiders kunnen voortaan kiezen tussen melden in de organisatie of melden bij een vertrouwenspersoon. Ook is de regeling verrruimd: de bescherming geldt voortaan ook bij kleinere zaken, bij meldingen over andere organisaties en tot 2 jaar na het aflopen van het dienstverband.

In de nieuwe regeling komt ook een duidelijke definitie van benadeling. Klokkenluiders die benadeeld worden door hun melding, bijvoorbeeld door ontslag, krijgen een financiële tegemoetkoming bij het procederen.

Bovendien komt er een Advies- en Verwijspunt Klokkenluiden. Klokkenluiders uit zowel de markt als de overheid kunnen bij dit punt terecht voor informatie, raad en doorverwijzing.