Gemeente Achtkarspelen


Wurk oan de wei

In 2008 heeft Provincie Fryslân in overleg met de gemeente Achtkarspelen een aantal tijdelijke maatregelen getroffen op de Parallelweg van de N355 tussen de bebouwde kom van Twijzel en de rotonde nabij Buitenpost. In eerste instantie was de Parallelweg afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer door de parallelweg op twee locaties te blokkeren met behulp van schrikhekken. Later zijn deze afsluitingen veranderd in chicane-opstellingen. Door de chicanes ontstaat een korte bochtencombinatie, waardoor automobilisten snelheid moeten minderen.

Enquête
Begin 2009 heeft Provincie Fryslân een enquête gehouden onder alle aanwonenden van de Parallelweg. Meer dan de helft van alle aanwonenden heeft hier op gereageerd. Ongeveer driekwart van de mensen die heeft gereageerd, vindt dat de chicane-opstellingen moeten blijven staan. Een groot deel van de mensen vraagt om extra chicanes op de Parallelweg aan te leggen om de snelheid en intensiteit van het gemotoriseerde verkeer op de parallelweg zoveel mogelijk te beperken.

Chicanes
In overleg met de gemeente Achtkarspelen is besloten om op drie nieuwe locaties op de Parallelweg chicanes aan te leggen. De bestaande en nieuwe chicanes worden beter en veiliger vormgegeven. Bovendien worden de chicanes ingeleid met trottoirbanden en komen er palen naast de weg, ter bescherming van de bermen.

Uitvoering
De werkzaamheden worden begin augustus uitgevoerd, zodat fietsende scholieren geen overlast ondervinden van deze werkzaamheden.