Gemeente Ermelo


Milieusubsidies

Het combineren van een aantal subsidies om energie te besparen kan lonen. Dit blijkt uit de jongste voorwaarden van het Stimuleringspakket Energiebesparing dat het ministerie van VROM heeft gepresenteerd. Het gaat om subsidies op groen lenen (energiebesparingskrediet), een subsidieregeling voor isolatieglas, BTW-verlaging op vloer-, dak- en gevelisolatie en subsidie op maatwerk advies.

Wie bijvoorbeeld HR++ glas laat plaatsen, kan rekenen op maximaal twintig procent subsidie. Wanneer het bedrag aan kosten voor dubbel glas wordt geleend bij een bank kan deze garant staan. De lening wordt daardoor goedkoper. Dit kan enige honderden tot enige duizenden euro's schelen op de totale looptijd die kan worden opgeteld bij de korting op het HR++ glas.

De subsidieregeling voor isolatieglas geldt voor woningeigenaren van woningen die voor 1995 zijn gebouwd. De regeling gaat pas per oktober 2009 lopen, maar met terugwerkende kracht tot 1 juli van dit jaar. Vanaf oktober is het mogelijk om een beroep te doen op de subsidie voor HR++ glas dat vanaf 1 juli is geplaatst. Het ministerie van VROM geeft het advies de aankoopbon goed te bewaren. Details van de regeling komen nog, maar wel duidelijk is dat het glas uiterlijk 31 december 2010 moet zijn aangebracht.

Een combinatie van korting op een banklening en isolerende maatregelen is ook mogelijk bij het isoleren van dak, vloer of gevel. Per 1 juli 2009 is het BTW tarief voor arbeid en (in beperkte mate) voor materialen van negentien naar zes procent gegaan. Ook hier geldt dat naast de BTW-korting het lenen van geld voor isolatiemaatregelen goedkoper is door de overheidsgarantie. Voor de steun aan leningen is een bedrag van 35 miljoen euro beschikbaar, dit is voldoende voor ongeveer vijftigduizend woningen.
De overheid wil met de maatregelen zowel consumenten als professionals stimuleren om energiebesparende maatregelen in gebouwen te nemen. De woonlasten gaan omlaag door minder energieverbruik en het levert werk op. Meer informatie is te vinden op: www.milieucentraal.nl.