NEN


NEN polst behoefte aan normen traditionele Chinese geneeskunde

dinsdag 14 juli 2009, 12:31

De vraag naar en toepassing van traditionele Chinese geneeskunde (TCM) neemt wereldwijd in rap tempo toe. Deze snelle groei vraagt om een goede veiligheid van de cliënt en het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening. Ook de handel in TCM-producten, zoals Chinese kruidenmedicijnen en acupunctuurnaalden, is gebaat bij afspraken over eerlijke handel en efficiëntie. NEN onderzoekt of de Nederlandse markt behoefte heeft aan afspraken over TCM.

Het Chinese normalisatie instituut (SAC) heeft een voorstel ingediend bij de mondiale normalisatie-instelling (ISO) om normen te ontwikkelen voor TCM. Al bestaande Chinese standaarden op het gebied van TCM dienen hierbij als uitgangspunt. De internationale normenserie zal voorzien in afspraken over terminologie, kwaliteitscontroles van en testmethoden voor Chinese kruidenmedicijnen, toepassing, diagnose en behandelingsmethoden, onderwijs en training, veiligheid en kwaliteit van dienstverlening en kwaliteit van instrumenten en uitrusting.

TCM
TCM is een medische wetenschap die in de loop van duizenden jaren door de Chinezen ontwikkeld is. De achterliggende theorie, systematische diagnose en behandelingsmethoden zijn uniek te noemen. Via medicatie met Chinese kruiden en behandelmethoden als acupunctuur en Tuina-massage worden goede effecten bereikt. De ontwikkeling van TCM heeft een verreikende invloed op de traditionele geneeskunst in vele landen van de wereld. Het ontbreken van een internationale norm vormt inmiddels echter een knelpunt voor de verdere ontwikkeling van TCM. Daarnaast brengt onverantwoordelijke en onzorgvuldige toepassing en gebruik van TCM het unieke effect ervan in gevaar. Dit tast het imago van TCM aan en brengt potentiële medische risico's met zich mee.

Stemming
ISO heeft aan haar leden, in Nederland is dat NEN, het voorstel ter stemming voorgelegd om normen op het gebied van TCM te ontwikkelen. NEN wil graag van Nederlandse marktpartijen horen hoe zij tegen internationale normen voor TCM aankijken. Bij een positieve stemuitslag van ISO en bij voldoende nationale behoefte, kunnen marktpartijen besluiten om bij NEN een nationale normcommissie op te richten om van daaruit invloed uit te gaan oefenen op deze ISO-normen.

Informatie
Organisaties die hun mening willen geven over dit onderwerp of ideeën over dit voorstel willen delen, kunnen contact opnemen met NEN-Business Development, telefoon (015) 2 690 372 of per e-mail via businessdevelopment@nen.nl.