Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


15 jul 2009

West-Friesland brengt hokken en keten in kaart

Alle bekende hokken en keten in West-Friesland worden de komende maanden bezocht. Het inventarisatiebezoek is bedoeld om vast te stellen wie de eigenaren zijn en hoe het staat met de veiligheid en met de bewustwording van (overmatig) alcoholgebruik door jongeren.

Een adviseur van het Provinciaal Instituut voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Noord-Holland en een medewerker van de betrokken gemeente leggen de bezoeken af. Met de bezoeken wil de Stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs van de Westfriese gemeenten zicht krijgen op wat er in de hokken en keten gebeurt. De stuurgroep is met name geïnteresseerd in de vraag of en in welke mate ouders en jongeren zich bewust zijn van de gevaren die ontstaan door alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Vragenlijst
Uit een eerdere inventarisatie is gebleken dat in West-Friesland ongeveer 23 hokken en keten staan. Daar zijn geen commerciële keten bij. Al deze keten worden bezocht. Tijdens dit bezoek wordt een vragenlijst doorgenomen over veiligheid, drank- en druggebruik. Ook wordt de locatie bekeken. Aan de hand van de resultaten die voortkomen uit alle bezoeken, worden volgende stappen uitgedacht. Het sluiten van hokken en keten kan een mogelijkheid zijn.

Landelijke inventarisatie hokken en keten
Hiermee gaan de Westfriese gemeenten nog een stap verder dan waartoe de ministers van VWS en BZK gemeenten in Nederland gaan oproepen. Naar aanleiding van een aangenomen motie bij het Algemeen overleg Drankbeleid Hokken en Keten roepen ministers Klink en Ter Horst gemeenten op om mee te werken aan een inventarisatie van de hokken en keten in hun gemeente. De ministers hebben echter geen instrumenten om de gemeenten te verplichten hieraan mee te werken. Het streven is om eind 2009, begin 2010 een overzicht te hebben van de door de gemeenten aangeleverde inventarisaties.