Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z13806

Vragen van de leden Jasper van Dijk en Smits (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over inschrijfgeld bij basisscholen. (Ingezonden 13 juli 2009)


1
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat ouders `inschrijfgeld' ter waarde van 70 euro moeten betalen aan basisscholen, alvorens hun kind op de wachtlijst wordt geplaatst? 1) Kunt u uw antwoord toelichten?


2
Is het hanteren van inschrijfgeld in strijd met de Wet Primair Onderwijs, aangezien het volgen van (basis)onderwijs kosteloos dient te zijn? Geldt dit ook wanneer het bedrag na plaatsing van de leerling wordt terugbetaald?


3
Wat kunnen ouders ondernemen wanneer zij het gevraagde inschrijfgeld niet willen betalen?


4
Is het toegestaan dat scholen aan ouders een bijdrage vragen voor administratiekosten, bijvoorbeeld voor de inschrijving? 2) Zo ja, onder welke voorwaarden? Zo nee, wat zijn de sancties wanneer scholen dit wel doen?


5
Onder welke voorwaarden is het aan de intern begeleider om te bepalen of een kind wel of niet wordt toegelaten op een basisschool? Wat zijn hiervoor de procedures? 3)


6
Bent u bereid te onderzoeken op welke scholen inschrijfgeld wordt gerekend? 4)


7
Bent u bereid de scholen die inschrijfgeld rekenen, te wijzen op de strijdigheid met de algemene toegankelijkheid en het kosteloos kunnen volgen van het (basis)onderwijs? Zo nee, hoe voorkomt u dat ouders scholen gaan mijden vanwege het inschrijfgeld?


1) Vereniging De Gooische School, aanmeldingsprocedure http://www.degooischeschool.nl/Portals/117/docs/Aanmeldingsprocedure%20Nieuwe%20Ou ders1.pdf

2) Vondelschool, aannamebeleid/in- en uitschrijving http://www.vondelweb.nl/index.php?section=37&page=305
3) Openbare basisschool Blaricum, schoolgids
http://www.obblaricum.nl/assets/files/schoolgids/Schoolgids%202008-2009.pdf
4) Voorbeelden van scholen die inschrijfgeld rekenen, onderhands aan bewindspersoon vertrekt