Bonnefanten Museum Maastricht

GLOUP ! GLOUP !
E LA NAVE VA

Donderdag 16 juli 2009 / 20.30 - 24.00 uur

De slotavond van het parallelprogramma bij de expositie Exile on Main St. staat in het teken van vrolijke dwarskracht als artistiek tegengif in een vervlakte wereld.

GLOUP ! GLOUP !
Een avond met live-gasten Jan Bucquoy, Noël Godin en Fanchon Daemers - (B)

Noël Godin (Luik, 1945) is schrijver, kunstcriticus en acteur. Hij is wereldwijd bekend als 'L'entarteur', de man die beroemdheden als Bill Gates, Nicolas Sarkozy, Bernard-Henri Lévy of Jean-Luc Godard een taart in het gezicht wreef. Godin ziet zijn anarcho-ludieke acties als een relativering van zelfingenomenheid: "Het slachtoffer is alleen geraakt in zijn eigendunk". Net als de andere gasten op deze avond is hij een gezworen vijand van autoriteit, onderdrukkende regelgeving en gebrek aan humor. Godin: "Alles om ons heen is lelijk, dus laten we plezier hebben".

Jan Bucquoy (Harelbeke, 1945) is een creatieve duizendpoot, die de confrontatie aangaat met de hypocriete vermenging van politiek en seks en de mooie praatjes daarbij. België is zijn onontkoombare werkterrein, of het nu gaat om de serie films La vie sexuelle des Belges, de onthulling van het seksleven van de Koning of Kuifje of zijn recente bemoeienis met het Slipmuseum.

Bucquoy zal in Maastricht zijn Tombola van Fortuin demonstreren, hét gedroomde instrument van echte democratie.

De zangeres Fanchon Daemers (Luik, 1961) heeft een breed poëtisch repertoire, waar weinig anderen aan kunnen tippen. Ze zingt zowel Oudgriekse muziek en liederen van de troubadours als sociale strijdliederen en teksten van de surrealisten. Voor haar kent de poëzie geen grenzen: het "fosforescerend woord" is een innerlijke noodzaak, een wapen in de strijd tegen de verstikking van het leven.

E LA NAVE VA

De avond vervolgt om 22.00 uur met een openluchtvertoning van E la nave va van Federico Fellini (1920-1993).

Die film uit 1983 volgt een onwaarschijnlijke groep personages tijdens een bootreis naar Afrika, waarmee de laatste eer wordt bewezen aan de overleden operadiva Edmea Tetua. Figuren zoals een acteur, een diva of een aartshertog vormen de bijzondere gezelschap van E la nave va. Onder andere Pina Bausch speelt in de film. Fellini maakte er een bizarre film van, een studiospektakel dat de draak steekt met de conventies van het romantische filmepos. (Vertoning in samenwerking met Cinema Luna Maastricht).

De ondertitel van de expositie Exile on Main St luidt 'overdrijving, humor en dwarsigheid in de Amerikaanse kunst'. Mutatis mutandis zou het ook de ondertitel kunnen zijn van deze avond met onze Belgische gasten en het mierzoete venijn van Fellini.

Programma

De avond begint om 20.30 uur in het auditorium van het museum, met live presentaties van Godin en Bucquoy, als eerste de trekking van Bucquoy's Maastrichtse Tombola van Fortuin.Tussendoor zal Fanchon Deamers het publiek laten kennismaken met haar brede repertoire, waaronder liedjes van Magritte en Apollinaire. Na een pauze worden de drie gasten geïnterviewd door Alexander van Grevenstein.

Om 22.00 uur gaat de avond verder op het Maasterras van het museum met de openlucht projectie van E la nave va.Entree (incl. tentoonstellingsbezoek vanaf 11 uur) EUR 8, korting EUR 4.

Dit programma kwam tot stand dankzij ondersteuning van de Mondriaan Stichting.

Download persbericht als pdf

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen!
Noël Godin - foto Laurence Charlier Jan Bucquoy - foto Tim Wouters