Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|8 juli 2009   |
|Nummer        |
|167           |

Extra vergadering op 16/17 juli
Commissie Ruimte en Milieu spreekt over structuurvisie en verordening ruimte Noord-Brabant

De commissie Ruimte en Milieu spreekt op 17 juli vanaf 9.00 uur over de ontwerp-verordening ruimte Noord-Brabant fase 1. Centrale vraag is of dit ontwerp kan worden vrij gegeven voor de inspraak. Ook het voorontwerp structuurvisie wordt besproken, waarbij bekeken wordt of het vooroverleg met partners gestart kan worden.

In de structuurvisie beschrijft de provincie haar nieuwe ruimtelijke beleid tot 2030. Provinciale Staten hebben in de Startnotitie Structuurvisie op 12 december 2008 gekozen voor een beperkte herziening van het ruimtelijke beleid. Landschap is het 'nieuwe' centrale thema in het provinciaal beleid. De structuurvisie heeft daarnaast twee hoofdopgaven: een meer ontwikkelingsgerichte en gebiedsgerichte benadering van het buitengebied, en meer focus op de uitvoering van het regionale verstedelijkingsbeleid.

Het ontwerp voor de Verordening ruimte fase 1, vloeit voort uit de opdracht van Provinciale Staten van12 december 2008. Het gaat hier om een omzetting van bestaand provinciaal beleid dat niet gewijzigd wordt in de in voorbereiding zijnde structuurvisie. Het betreft de volgende onderwerpen:
. stedelijke ontwikkeling (aanwijzing gebieden en zuinig ruimtegebruik)
. programmering wonen en (middel) zware bedrijventerreinen onder provinciale regie in het verband van de zogenaamde regionale planningsoverleggen
. ecologische hoofdstructuur, inclusief natte natuurparels
. waterberging
. integrale zonering intensieve veehouderij
. concentratiebeleid glastuinbouw
. ruimte-voor-ruimte-regeling.

De commissie Ruimte en Milieu vergadert op donderdagavond 16 juli vanaf 19.00 uur en zet de vergadering voort op vrijdag 17 juli vanaf 9.00 uur.
Op donderdag staan onderwerpen op de agenda als de stimulering woningbouwproductie Noord-Brabant, een brief van IVN Mark&Donge en de "Rapportage Rijk aan Natuur, Rijk door Natuur; de toestand van de Brabantse Natuur". Op vrijdag wordt naast eerder genoemde onderwerpen ook de stand van zaken Agro- en Foodcluster West-Brabant besproken.