Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Grote auto's beginnen inhaalrace

Den Haag, 16 juli 2009

Zuinigheid is niet langer het alleenrecht van kleine auto's. Ook auto's in de grote middenklasse worden steeds zuiniger en kwalificeren daarmee steeds vaker voor de gunstige 20% bijtelling bij lease. Dat blijkt uit de jongste editie van de Top10's Zuinige auto's die de ANWB in samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu elk kwartaal uitbrengt.

In de categorie Groot Benzine valt de Volkswagen Passat 1.4 TSI onder de CO2-norm van 140 g/km waardoor deze gunstige belastingmaatregel van toepassing is. Bij de categorie Groot Diesel zijn er twee merken die nu onder deze belastingmaatregel vallen, te weten de Volvo S40 1.6 D DRIVe Start/Stop en de Skoda Octavia 1.6 TDi Greenline. Van beide merken vallen ook de stationwagon, de Volvo V50 en de Skoda Octavia Combi Greenline in de gunstige bijtelling.

Volgens de ANWB is een belastingvoordeel op deze voertuigen een goede stimulans voor zakelijk rijders om over te stappen op deze zuinige modellen. Ook gezinnen die behoefte hebben aan grotere voertuigen kunnen door deze energiezuinige modellen op termijn geld besparen.

In de Top10's valt de grote winst op van Volvo. Zowel in de categorie Middelgroot als Groot Diesel wist Volvo de uitstoot van CO2 te beperken tot 104 g/km. Een opvallend resultaat aangezien de klasse Klein Diesel t/m 110 gram loopt.

In de categorie Klein Benzine wist Nissan met de nieuwe Pixo de tweede plaats te bereiken.

Meer informatie en de volledige lijsten met de Top 10's zijn te vinden op anwb.nl

ANWB en Stichting Natuur en Milieu brengen elk kwartaal nieuwe lijsten uit van de zuinigste benzine- en dieselauto's binnen een aantal klassen. Dit doen zij om particulieren en (lease)bedrijven te helpen bij het maken van een klimaatvriendelijke en kostenbesparende keuze.