Ingezonden persbericht



---

Spaarhypotheek met laagste rente niet per se het goedkoopst

In de vandaag verschenen Research Special Spaarhypotheken presenteert MoneyView de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de markt van spaarhypotheken. Eén van de belangrijkste conclusies: de spaarhypotheek met de laagste rente is niet automatisch de goedkoopste spaarhypotheek.

Research Special Spaarhypotheken: laagste rente is nog niet het goedkoopst

In de Research Special, de kwartaalrapportage van MoneyView waarin telkens een financieel product centraal staat, onderzocht MoneyView de prijsstelling van alle spaarhypotheken op de markt. Bij het beoordelen van de prijsstelling van de spaarhypotheek moet niet alleen gekeken worden naar de hoogte van de te betalen rente, maar moet ook het 'spaardeel' van de hypotheek worden meegenomen. MoneyView maakte meer dan 13.000 berekeningen om van alle spaarhypotheken in verschillende gesimuleerde klantsituaties te bepalen wat de netto maandlasten zijn (de te betalen rente en spaarpremie inclusief fiscaal voordeel als gevolg van de renteaftrek). De analyse van al deze duizenden berekeningen leerde dat het bij het maken van een keuze voor een spaarhypotheek niet volstaat om alleen te kijken naar de rente. Om voor een klant te bepalen wat de goedkoopste spaarhypotheek is, zal een vergelijking gemaakt moeten worden op basis van de netto maandlasten, omdat het product met de laagste rente niet noodzakelijkerwijs ook het goedkoopste is.

Er zijn verschillende redenen waarom de spaarhypotheek met de laagste rente niet de goedkoopste hoeft te zijn. Gebleken is dat de kosten die gerekend worden in het opbouwdeel van de hypotheek wel degelijk van invloed zijn op de uiteindelijk te betalen netto maandlast. Daarnaast blijken andere bijzondere producteigenschappen in voorkomende gevallen tot relatief lagere netto maandlasten te leiden. Voorbeelden van dergelijke producteigenschappen zijn zogenaamde 'loyaliteitsbonussen', die na een bepaalde duur worden toegekend, en afwijkende (lees: hogere) rentevergoedingen voor het spaardeel dan de hypotheekrente die betaald wordt over de geldlening. In de rapportage zijn de cijfermatige voorbeelden hiervan uitgewerkt.

Naast bovenstaande conclusie bevat de Research Special een compleet overzicht van de producten op de markt, een beschrijving van de historie, het fiscale en juridische kader en een analyse van de kwaliteit en de prijs van de producten op de markt, resulterend in de MoneyView ProductRating, waarin MoneyView door middel van een 'sterrensysteem' tot uitdrukking brengt welke producten een hoge mate van flexibiliteit dan wel een aantrekkelijk prijs hebben.

Over MoneyView en de Research Special

MoneyView is het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners. MoneyView volgt op dagelijkse basis de productontwikkelingen op het gebied van levensverzekeringen, pensioenen, hypotheken, schadeverzekeringen, beleggingsproducten en bancaire producten. De Research Special Spaarhypotheken is de tiende in de reeks kwartaalrapportages van MoneyView, waarin telkens een andere deelmarkt uitgebreid wordt beschreven. In deze Research Special worden de recente ontwikkelingen op de markt nader belicht en worden de producten in de markt geanalyseerd en beoordeeld middels de MoneyView ProductRating. De Research Special is verkrijgbaar tegen een vergoeding van EUR 1.645,- (excl. BTW). Meer informatie is te vinden op www.researchspecial.nl.

Noot voor redacties


Voor meer informatie (