GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks: Geen Sinterklaasje spelen
over de rug van het klimaat

Straatsburg, 16 juli 2009 - GroenLinks
wil dat de EU stopt met het gratis weggeven van CO2-emissierechten. Bas Eickhout, klimaatexpert en deze week geïnstalleerd als GroenLinks-europarlementariër, stelt dit vandaag voor in zijn eerste schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

Bas Eickhout: "Ik stond al bijna twee weken te
popelen om deze vragen in te dienen, maar ik moest wachten op mijn officiële installatie. Nu mag ik eindelijk. De komende jaren zal ik me keihard inzetten voor groene innovatie en het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Dit is pas het begin. GroenLinks maakt werk van het klimaat".

Eickhout stelt zijn vragen naar aanleiding van
een rapport dat de Wereldhandelsorganisatie en het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) eind juni presenteerden. De beide organisaties geven in het rapport een opening voor het invoeren van een CO2-importheffing. Dat is een heffing op energie-intensieve producten uit landen die niet meewerken aan het temmen van het CO2-monster.

"GroenLinks heeft altijd gepleit voor het
volledig veilen van emissierechten. De vervuiler moet betalen. Tegenstanders van volledige veiling zijn bang voor oneerlijke concurrentie, maar het klimaat is er niet bij gediend als we cadeautjes gaan geven aan de grootste vervuilers. Het is veel slimmer om een CO2-importheffing in te voeren," aldus Eickhout.

Veel politici wuifden dit alternatief steeds weg.
Het zou in strijd zijn met de internationale handelsregels. GroenLinks wees er in het verleden al herhaaldelijk op dat dit waarschijnlijk niet het geval is en dat er eens grondig onderzoek gedaan zou moeten worden naar de juridische haalbaarheid van een CO2-importheffing. Dat wordt nu bevestigd door de Wereldhandelsorganisatie, dé scheidsrechter als het gaat om internationale handel.

"We moeten de Europese emissiehandel nu snel
herzien, nog voor de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Als wij onze eigen industrie blijven ontzien, dan is het maar zeer de vraag of andere landen ons straks wel serieus nemen aan de onderhandelingstafel. Ik heb de Europese Commissie gevraagd om snel met voorstellen te komen," aldus Eickhout.


----------------

Vragen
Europarlementariër Bas Eickhout aan de Europese
Commissie

lang=NL

Eind juni publiceerden de WTO en UNEP een gezamenlijk rapport met de titel 'Trade and climate change' (

http://www.wto.org/english/res_e/booksp_e/trade_climate_change_e.pdf ).

Het rapport geeft een opening voor het invoeren van een importheffing op energie-intensieve producten uit landen die onvoldoende doen om klimaatverandering te beperken.

In het rapport staat onder meer: "These rules permit, under certain conditions, the use of border tax adjustments on imported and exported products." en "The objective of a border tax adjustment is to level the playing field between taxed domestic industries and untaxed foreign competition by ensuring that internal taxes on products are trade neutral."


1) Is de Commissie het met mij eens dat het 'vervuiler betaalt principe' een belangrijk uitgangspunt zou moeten zijn van het Europese klimaatbeleid?


-Zo nee, waarom niet?


-Zo ja, vindt de Commissie dat vrije allocatie van emissierechten in overeenstemming is met het 'vervuiler betaalt principe'?


2) Is de Commissie het met mij eens dat met een importheffing op energie-intensieve producten uit landen die onvoldoende doen om klimaatverandering te beperken, de vrije toewijzing van emissierechten zoals bedoeld in artikel 10 bis, lid 12, van richtlijn 2009/29/EG, overbodig wordt?

Artikel 10 bis, lid 11, van Richtlijn 2009/29/EG, stelt als doel 'geen kosteloze toewijzing meer in 2027'. Is de Commissie het met mij eens dat een importheffing zoals hierboven bedoeld, het mogelijk maakt om al vanaf 2013 op volledige veiling over te gaan?


-Zo nee, welke argumenten, behalve het
tegengaan van oneerlijke concurrentie, heeft de Commissie voor vrije toewijzing van emissierechten?


3) Is de Commissie bereid om op korte termijn met een wetgevend voorstel te komen dat de vrije allocatie vanaf 2013 vervangt door een importheffing op energie-intensieve producten uit landen die onvoldoende doen om klimaatverandering te beperken?


----------------