Nieuw onderzoek: Neurofeedback bewezen effectieve behandeling bij ADHD

16/07/2009 02:10

Brainclinics Treatment B.V.

Nijmegen, 16 juli 2009 - Neurofeedback ofwel EEG Biofeedback is een methode waarbij de hersenen worden getraind om daarmee 'afwijkende' hersenactiviteit te normaliseren. Deze behandelmethode is de laatste jaren sterk in opkomst in Nederland en meermalen is de vraag gesteld of Neurofeedback een 'Evidence Based' methode, ofwel een bewezen behandelmethode is. Morgen zal een onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift 'EEG and Clinical Neuroscience' waaruit blijkt dat Neurofeedback voor de behandeling van ADHD en ADD inderdaad als bewezen effectieve behandeling (ofwel Evidence-Based) gezien kan worden.

Neurofeedback is een techniek waarbij door terugkoppeling van hersenactiviteit - vaak het EEG - de hersenen worden getraind een bepaalde activiteit te produceren of te onderdrukken. Deze methode werd initieel ontdekt voor de behandeling van Epilepsie en is vanaf 1976 ook onderzocht voor de behandeling van ADHD. Sinds enkele jaren word deze techniek ook steeds meer in Nederland toegepast en word deze methode aangeboden voor de behandeling van allerlei aandoeningen. Critici hebben dit vaak ter discussie gesteld en vaak rees de vraag of Neurofeedback als 'Evidence-Based' ofwel bewezen behandelmethode gezien kan worden of niet.

In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Tübingen (Duitsland), de Radboud Universiteit Nijmegen, Brainclinics en het EEG Resource Instituut is een zogenaamde meta-analyse uitgevoerd waarbij alle onderzoeken uit het verleden zijn meegenomen waarin het effect van Neurofeedback bij ADHD is onderzocht. In totaal zijn 15 onderzoeken meegenomen met een totaal van 1194 patiënten. Op basis van dit onderzoek - wat in de juli uitgave van het internationale wetenschappelijke tijdschrift EEG and Clinical Neuroscience zal verschijnen - kan inderdaad geconcludeerd worden dat voor de behandeling van ADHD Neurofeedback als bewezen effectieve behandelmethode gezien kan worden. Deze analyse liet zien dat Neurofeedback behandeling een grote en klinisch relevante verbetering liet zien op impulsiviteit en aandachtsproblemen en een redelijke verbetering op hyperactiviteit.

Dit neemt niet weg dat Neurofeedback nog steeds experimenteel is voor een reeks andere aandoeningen en er nog meer onderzoek nodig is. Neurofeedback is dus zeker niet de magische oplossing voor allerlei aandoeningen, maar wel een bewezen effectieve methode voor de behandeling van ADHD/ADD.

Aangezien er grote verschillen in Neurofeedback methoden zijn en er veel niet-onderzochte methoden worden gebruikt, worden geïnteresseerden aangeraden een juiste keuze te maken in behandelaars. Geadviseerd wordt om behandelaars te zoeken die zijn aangesloten bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Literatuur

Arns, M., de Ridder, S., Strehl, U., Breteler, M. Coenen, A. Efficacy of Neurofeedback Treatment in ADHD: The effects on Inattention, Impulsivity and Hyperactivity: a Meta-Analysis. EEG and Clinical Neuroscience; 40(3), 180-189.

Arns, M. (2008) Personalized Medicine: Nieuwe ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling van Depressie en ADHD. De Psycholoog, September 2008.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.brainclinics.com/