Gemeente Mook & Middelaar


Voorbereidingen fusie Bergen, Gennep en Mook en Middelaar


De drie gemeenten zijn voorbereidingen aan het treffen voor een fusie. De aanleiding is een besluit van de Provinciale Staten van Limburg. Zij vinden een gemeentelijke herindeling (fusie) tussen deze drie gemeenten erg belangrijk. Het doel van de voorgestelde gemeentelijke herindeling is dat er een sterke, toekomstbestendige gemeente ontstaat met voldoende bestuurskracht om haar lokale en regionale taken op een goede manier in te vullen.

Â

De colleges van burgemeester en wethouders en de gemeenteraden van Gennep en Mook en Middellaar staan positief tegenover een herindeling. De gemeenteraad van Bergen streeft ernaar om zelfstandig te blijven. De ambtelijke organisatie van Bergen werkt mee aan de voorbereidingen voor de nieuwe organisatie.

Â

Hoe verloopt een herindelingsproces?
Herindelingen worden geregeld en georganiseerd volgens de Wet Arhi (algemene regels herindeling). De Wet Arhi bepaalt de stappen die gezet worden en door wie, tot en met de behandeling van het wetsvoorstel om te komen tot herindeling in de Tweede en Eerste Kamer en de publicatie in het Staatsblad.

Het voorstel voor de herindeling ligt nu bij de minister. We verwachten in de zomer een reactie van de minister. In het voorjaar van 2010 zal de behandeling van het Wetsvoorstel in de Tweede Kamer plaatsvinden. Vervolgens neemt de Eerste Kamer een besluit. Besluiten zij tot een herindeling van de gemeenten dan gaan de gemeenten per 1 januari 2011 samen.

Â

Voor u als burger verandert er op dit moment weinig. De voorbereidingen die nu getroffen worden hebben als doel dat u er als inwoner, vereniging of ondernemer ook na 2011 dezelfde of betere dienstverlening krijgt.

Â

Er verandert wel veel voor de medewerkers van de drie gemeenten. Zo wordt gekeken welke verschillen in beleid, verordeningen en procedures er zijn. Daarnaast zijn de gemeentes bezig om de nieuwe organisatie te schetsen.

Â