Vopak NV

Persbericht

Joint venture Vopak en Shell voor de ontwikkeling van liquefied natural gas (LNG) terminal nabij Marseille

Rotterdam, 16 juli 2009

Shell en Vopak kondigden vandaag een joint venture aan voor de ontwikkeling van een liquefied natural gas (LNG) terminal in Fos-sur-Mer, Frankrijk. Vopak LNG Holding B.V. zal de voornaamste aandeelhouder worden met een aandeel van 90% in de joint venture, de Fos Faster LNG Terminal S.A.S., en Société des Pétroles Shell verkrijgt het resterende aandeel van 10%.

Fos Faster zal worden ontwikkeld als onderdeel van de uitbreidingsstrategie van de Grand Port Maritime de Marseille en zal in nauwe samenwerking met de Havenautoriteit plaatsvinden.

De joint venture combineert de ervaring van Vopak in het ontwikkelen en opereren van tank terminals met Shell's positie als bedrijf met het grootste belang in LNG-capaciteit onder de internationale oliebedrijven.

Zoals eerder door Shell aangekondigd zal de Fos Faster LNG terminal een initiële doorvoercapaciteit hebben van rond de 8 miljard kubieke meter gas per jaar, wat neerkomt op meer dan 15% van het huidige jaarlijkse gasverbruik van Frankrijk. Afhankelijk van de marktvraag en de vergunningen- en goedkeuringsprocedures kan de terminal ongeveer halverwege het volgende decennium operationeel zijn.

De voorgestelde terminal zal bijdragen aan een verdere diversificatie van de levering van gas door Frankrijk en Europa toegang te verschaffen tot nieuwe bronnen van aardgas.

Fos Faster LNG terminal zal worden gepositioneerd als een onafhankelijke terminal voor meerdere klanten. Het business model van de terminal zal hetzelfde zijn als die van de Gate terminal, die momenteel gebouwd wordt in Rotterdam. Het Fos Faster project past binnen Vopak's ambitie om een netwerk van LNG terminals te ontwikkelen die alternatieve leveringsmogelijkheden bieden voor de Europese markten, door middel van terminals op strategische locaties die zijn aangesloten op de belangrijkste leidingnetwerken voor aardgas.

Profiel Vopak
Koninklijke Vopak N.V. is 's werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 80 terminals met een opslagcapaciteit van ruim 27 miljoen cbm in 32 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die zijn weg naar een groot aantal industrieën vindt.





Profiel Royal Dutch Shell
Royal Dutch Shell plc is een naamloze vennootschap naar het recht in Engeland en Wales. Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag en de aandelen zijn genoteerd aan de effectenbeurzen van Londen, Amsterdam en New York. Shell-maatschappijen zijn actief in meer dan 100 landen op het gebied van exploratie en productie van aardolie en aardgas, de productie en verkoop van vloeibaar aardgas (LNG), de productie, verkoop en transport van olie- en chemieproducten, en projecten op het gebied van duurzame energie.