Gemeente Voorschoten

leven

Samen bouwen aan goed wonen en leven

Een mooi dorp waar het goed wonen is, met een
kloppend historisch centrum, waar groen, cultuurhistorie, duurzaamheid en gevarieerdheid sleutelwoorden zijn. Dit wil de gemeente bereiken met de woonvisie 2010-2014, die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld.

In 2007 is een groep van duizend inwoners gevraagd naar hun wensen en behoeften over wonen en leven in onze gemeente. De uitkomst was positief: de inwoners waarderen hun woning gemiddeld met een 8. De straat krijgt gemiddeld een 7,6 en de buurt een 7,7.

`De woonvisie is een mooi eindresultaat, maar ook een startpunt ' zegt Bruno van Dunné, wethouder volkshuisvesting over de totstandkoming van het document. `We hebben de afgelopen maanden intensief overlegd met woningcorporaties, welzijnsaanbieders en makelaars en er is onderzoek gedaan naar de wensen en woningbehoeften van Voorschotenaren. Ik ben blij dat een brede afspiegeling van de bevolking aan dit onderzoek heeft meegedaan, een mix van jong en oud, arm en rijk, huurder en eigenaar. Voorzieningen voor iedereen, dat is wat we willen bereiken. We willen een goed uitgekiend bouwprogramma, eerlijke woonruimteverdeling, verkoop van huurwoningen en herstructurering. De woonvisie is de basis van het beleid voor de komende jaren.'

Andere ambities die Voorschoten voor ogen heeft, zijn het versterken van het historische centrum en het vergroten van het veilige en duurzame karakter. Naast het koesteren van de bestaande omgeving moeten verouderde situaties worden verbeterd of vernieuwd. Voorschoten moet een kloppend hart krijgen en de gemeente moet nog levendiger, veiliger, groener en duurzamer worden. Dit kan door meer en betere voorzieningen.

Dit alles wil de gemeente bereiken op een duurzame manier. Het stimuleren van energiebesparing in het bouwen en het gebruik van woningen en bedrijven en het aansluiten bij het regionale beleid Duurzame Stedenbouw zijn hier voorbeelden van.

Downloaden/ inzage
De woonvisie 2010-2014 ligt ter inzage in het informatiecentrum van het gemeentehuis.

* 16 juli 2009