Gemeente Borsele

Baggerwerkzaamheden

In augustus gaat de gemeente in samenwerking met het Waterschap de sloten en vijvers binnen de kom baggeren. De werkzaamheden vinden plaats in Borssele, âs-Heerenhoek, Ellewoutsdijk, Driewegen, âs-Heer Abtskerke, Ovezande, Nieuwdorp en Lewedorp.

Â

Waarom baggeren?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop van de tijd een laag slib. Dit wordt gevormd uit blad -en plantenresten. Deze laag wordt steeds dikker, met als gevolg dat de waterloop ondieper wordt. Dit is ongunstig voor de waterkwaliteit en voor de afvoer van overtollig water uit âstedelijkâ gebied. Baggeren is om deze redenen noodzakelijk.

Â

Waterkwantiteit en waterkwaliteit

Sloten voeren in natte perioden water af en voeren in droge perioden water aan. Bij achterstallig onderhoud âverlandâ de sloot en wordt de doorstroming belemmerd door bagger en plantengroei. Door de afname van de omvang van de sloot kan eerder wateroverlast optreden. Ook warmt ondiep water eerder op. Baggeren zorgt voor meer waterdiepte. Dit verbetert de leefomgeving voor planten en dieren.

Â

Waar krijgt u mee te maken?

Waar mogelijk wordt de bagger op de kant gezet. Op plaatsen waar dit niet mogelijk is, zoals bij tuinen, of op plaatsen waar de bagger te veel verontreinigd is, wordt dit afgevoerd naar een baggerdepot. Baggerwerk veroorzaakt, vanwege het gebruik van graafmachines en hydraulische kranen, overlast in uw woonomgeving. Uiteraard proberen wij om de overlast te beperken. Waar nodig voeren wij het slib af door tractoren met kiepkarren. Indien nodig snoeien wij de begroeiing nabij onderhoudstroken en sloten. Wij vragen uw begrip voor de uitvoer van de werkzaamheden.

Â

Keur waterbeheer

In de âKeur waterbeheerâ staat aangegeven dat eigenaren van waterlopen en van nabij gelegen gronden verplicht zijn om:
* materieel, waaronder machines en materialen op hun gronden toe te laten;

* tijdelijke werken en verrichtingen zoals snoeiwerk in en op hun gronden toe te laten;

* degenen, die met het onderhoud van de waterlopen en het toezicht daarop belast zijn, op hun gronden toe te laten.
* om baggerspecie en andere stoffen waaronder plantenmateriaal op hun perceel te ontvangen.

Waterbodemonderzoek

De waterbodems worden onderzocht op mogelijke verontreiniging. Verontreinigde specie wordt afgevoerd naar een baggerspeciedepot. Zo kunt u er zeker van zijn dat geen verontreinigde baggerspecie op uw eigendommen terechtkomt.

Vragen of verdere informatie

Wij lichten de eigenaren van de aanpalende percelen en van particuliere gronden met ontvangstplicht van bagger nog nader in. Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen aan de heer Krijger of Joosten van de gemeente, tel. (0113) 238418 of de heer A. Verreijzer van het Waterschap, tel. 06-53168792.

Baggerwerkzaamheden