Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden plaatst 150 extra afvalbakken

De gemeente Leeuwarden heeft dit jaar bijna 150 extra afvalbakken geplaatst. Het gaat om 104 gewone afvalbakken en 43 ondergrondse hondenpoepbakken, aangesloten op het riool. Het totaal aantal afvalbakken in en om de stad is daarmee gestegen van 1171 naar 1318. Komend najaar worden er nog meer bakken geplaatst.

Het plaatsen van de afvalbakken vindt plaats in het kader van het Zwerfafval-plusproject. Leeuwarden kreeg hiervoor subsidie van SenterNovem. Het doel is de stad schoner en daardoor aantrekkelijker te maken.

Wekelijks inspecteren vuilophalers van Omrin een wijk in Leeuwarden op de staat van de afvalbakken. Uit deze observaties wordt door de gemeente Leeuwarden per wijk een afvalbakkenplan gemaakt en worden bakken zo nodig verplaatst, verwijderd of vervangen. Twee belangrijke aanvullingen op de oude situatie zijn dat in de Prinsentuin inmiddels vier grotere afvalbakken zijn geplaatst en dat bij alle bushaltes een afvalbak komt.

Naast het afvalbakkenplan loopt een plan voor plaatsen van ondergrondse hondenpoepbakken, aangesloten op het riool. Deze bakken hebben een bovengronds zuiltje. In overleg met de wijkpanels wordt de locatie van deze bakken bepaald.

Naast het plaatsen van afvalbakken is de gemeente bezig de voorlichting en handhaving op het gebied van afval en hondenpoep te verbeteren. Het doel hiervan is dat Leeuwarders en bezoekers van de Friese hoofdstad hun verantwoordelijkheid nemen en de afvalbakken daadwerkelijk gaan gebruiken.

Ook de eigen inzet van de gemeente Leeuwarden en de afstemming tussen interne en externe partijen wordt verbeterd. Op deze manier blijft de gemeente werken aan een schonere en aantrekkelijke stad.



Gemeente Leeuwarden