C/TAC-Align

P E R S B E R I C H T

's-Hertogenbosch, 16 juli 2009

Onderzoek mYuice: helft medische groothandels heeft behoefte aan integrale ICT-oplossing ICT krijgt steeds meer aandacht van directie

De helft van de groothandels in de medische sector is van plan om losse softwarepakketten te vervangen door een integrale ICT-oplossing. Dit blijkt uit het `Trendonderzoek Medische Groothandel & ICT 2009' van Goals Marktbewerking in opdracht van mYuice, specialist in mkb- automatisering en onderdeel van Ctac Powerhouse. De reden voor deze plannen is, dat medische groothandels steeds meer behoefte hebben aan transparante managementinformatie, zoals actuele verkoopcijfers. Een andere belangrijke reden is dat ook in deze sector kostenreductie hoog op de agenda staat. Medische groothandels willen meer doen met minder mensen. Het onderzoek is gehouden onder 347 directieleden en ICT- verantwoordelijken.

Het onderzoek wijst uit dat ICT steeds meer aandacht op directieniveau krijgt bij groothandelsbedrijven in de medische sector. Het merendeel doet aan strategische ICT- planning. Het automatiseringsbeleid weerspiegelt dat de directie ICT als strategisch onderwerp ziet. Op dit moment is veertien procent van de bedrijven bezig met het selecteren of implementeren van nieuwe software, terwijl 36 procent dat binnen een tot drie jaar denkt te gaan doen. De helft van de bedrijven wil overstappen van losse pakketten naar een integraal systeem.

Hoewel respondenten vrij positief oordelen over de huidige ICT-deeloplossingen voor kernprocessen als logistiek, distributie, voorraadbeheer en inkoop, is het opvallend dat de ondersteuning van deze processen toch bovenaan de ICT-agenda blijft staan. Met name automatisering van logistieke processen en Customer Relationship Management (CRM) staan nog steeds hoog op de prioriteitenlijst.
Wat online faciliteiten betreft, heeft ruim de helft van de groothandelsbedrijven nog een relatief statische site. De interactie is vaak beperkt tot downloads en contact per e-mail. Minder dan een derde van de bedrijven heeft een webshop ingericht voor het afhandelen van online bestellingen.

Een van de respondenten verwoordt de keuze voor een centraal ICT-systeem als volgt: "Met een integrale oplossing hoeven we dezelfde gegevens niet meer in verschillende systemen in te voeren en beschikt iedereen overal over de meest actuele informatie. Daardoor kunnen we meer doen met minder mensen en houden we de handen vrij voor kerntaken. Nog belangrijker is dat we met één druk op de knop de verkoopcijfers en winst per productgroep tot in detail kunnen oproepen. Zo kunnen we efficiënter bijsturen in onze veranderende markt. Dat heeft geleid tot aantoonbaar concurrentievoordeel."

De geschetste ontwikkelingen doen zich voor in alle segmenten van de sector: leveranciers van reform- en dieetartikelen, farmaceutische en orthopedische producten, verpleegartikelen,
---





medische en tandheelkundige instrumenten en laboratoriumbenodigdheden. Het onderzoek richtte zich op de situatie en behoeften rond vijf van de belangrijkste ICT-terreinen: huidige automatiseringssituatie, strategie en beleid, managementinformatie, ICT-infrastructuur en support & outsourcing. Het complete rapport is te downloaden op www.myuice.nl.

/ / / / / / / / / / Over mYuice
mYuice is onderdeel van Ctac N.V. en richt zich op doordachte automatisering van de middenmarkt.

Over Ctac
Ctac is ICT-dienstverlener, gespecialiseerd in ERP-oplossingen. Activiteiten bestaan uit implementatie, integratie en beheer van o.a. SAP en Microsoft systemen en hiervan afgeleide activiteiten, zoals systeemupgrades en systeemoptimalisaties. De onderneming is SAP Gold Partner en Microsoft Gold Partner in Nederland en België. Bovendien is Ctac de grootste SAP reseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen. Tot de klantenkring behoren ongeveer 600 organisaties, van elke bedrijfsgrootte en uit uiteenlopende branches. Per ultimo juni 2009 had Ctac 495 medewerkers in dienst. Ctac is actief in Nederland, België en Duitsland; het hoofdkantoor is gevestigd in 's-Hertogenbosch. Het bedrijf is genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker: CTAC). Voor meer informatie: www.ctac.nl.