Ingezonden persbericht


Media alert

Videoconferentie: we willen wel, maar we durven niet

~ GO Telecom verwerpt vooroordelen ~

Dordrecht, 15 juli 2009 - Een kwart van de bedrijven in het MKB beschikt over videoconferentie als faciliteit om efficiënter te werken, terwijl driekwart van de medewerkers in het MKB behoefte heeft aan videoconferentie binnen het bedrijf. Vaak houdt het management de boot af vanwege de vooroordelen dat videoconferentie duur zou zijn en lastig in het gebruik. Dit blijkt uit onderzoek over het gebruik van videoconferentie in het MKB van GO Telecom, importeur en distribiteur van audio-, videoconferentie- en telepresence-oplossingen.

GO Telecom ondervroeg medewerkers van Nederlandse bedrijven in het MKB en signaleerde de drie meest voorkomende vooroordelen over videoconferentie en stelde zichzelf de vraag: terecht of onterecht?


1. Videoconferentie-apparatuur is duur: terecht op korte termijn, onterecht op lange termijn: twee HD-videoconferentiesets met 32" LCD-scherm, inclusief onderhoud en breedband-verbinding kosten ongeveer 17.620 euro. Twee kantoren liggen bijvoorbeeld 100 kilometer van elkaar af. Heen en weer rijden kost circa 50 euro, uitgaande van een 25 cent per kilometer. Een medewerker is minimaal 2 uur onderweg als er geen files zijn. Dit kost gemiddeld 100 euro aan manuren. Kort gezegd wordt er door videoconferentie te gebruiken 150 euro per bespreking bespaard: 17.620 euro delen door 150 euro maakt 118 vergaderingen. Dus na drie jaar, bij drie vergaderingen per maand is de break-even behaald. Met vliegreizen is het iets makkelijker terugrekenen.


2. Videoconferenties zijn lastig in gebruik: onterecht. Net als met veel van dit soort oplossingen is er een breed aanbod. Zo kan voor de eigenaar van een klein bedrijf een aan de desktop gekoppeld videoconferentiepakket al voldoen. Terwijl voor een groter bedrijf met 250 medewerkers één systeem in een meetingroom al voldoende kan zijn. Bovendien moet een gebruiker van videoconferentie altijd terug kunnen vallen op de leverancier wanneer zaken onduidelijk zijn.


3. Videoconferentie is onpersoonlijk: onterecht. Dit vooroordeel zou terecht zijn als men een meeting graag afsluit met een gezamenlijke lunch. Maar veelal komt deze mening voort uit de waarde die mensen hechten aan oogcontact. Tegenwoordig zijn beelden bijna altijd in HD-kwaliteit en dus zo helder, dat het lijkt alsof je elkaar in de ogen aankijkt. Daarnaast wordt tijdens een face-to-face vergadering vaak door elkaar gesproken, zeker als de discussie oploopt. Bij een videoconferentie zal het geluid door een dergelijke situatie 'vertroebelen' met als bijkomend voordeel dat men hierdoor sneller stopt en weer op elkaar wacht voordat wordt geantwoord.

"Videoconferentie heeft nog steeds een hoog 'boardroom' karakter. Maar de voordelen voor een bedrijf zullen verder toenemen als men in staat is videoconferentie onderdeel te maken van de communicatie op en tussen afdelingen, binnen en buiten het (eigen) bedrijf", zegt Stefan van Hoof, "De relatie met klanten en/of toeleveranciers wordt versterkt als ook zij via videoconferentie kunnen worden benaderd."

"Het kostenaspect kan vanaf 1 september zeker geen rol meer gaan spelen", zegt Hans Gerritsen, directeur van GO Telecom. "Dan zal GO Telecom een managed dienst gaan distribueren die desktopvideoconferentie met HD-kwaliteit voor minder dan 1 euro per medewerker per dag aanbiedt. De managed dienst (video as a service) wordt ingevuld met Vidyo, waarmee GO Telecom een overeenkomst heeft gesloten voor de distributie in de Benelux. Vidyo levert de meest krachtige oplossing voor videoconferentie vanaf de PC. Wij zijn erg blij met deze uitbreiding van ons portfolio."

(545 woorden)