Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
16 juli 2009

Rotterdam proefregio voor vluchtelingondernemers

Rotterdam, 16 juli 2009 - In de Rotterdamse regio start dit najaar een proef om voormalige vluchtelingen te ondersteunen bij het opzetten van een eigen bedrijf. Het unieke is dat het nu niet gaat om werkloze ex-vluchtelingen, maar juist om hen die werken. De groep waarop gemikt wordt, zijn mensen die aan het werk zijn in laagbetaalde banen waar weinig opleiding voor nodig is. Ze zijn aan het werk omdat ze brood op de plank willen hebben voor hun familie, maar ze koesteren nog altijd de wens om een eigen zaak op te zetten. Zodra ze eenmaal aan het werk zijn, ontvangen ze nagenoeg geen hulp meer en zitten ze 'opgesloten' in uitzichtloze banen. Start Foundation, initiatiefnemer van dit plan, wil op deze wijze mensen laten doorstromen en zo aan de onderkant van de arbeidsmarkt plaats maken voor werkzoekenden.

Nederland telt ongeveer 250.000 mensen die hun eigen land zijn ontvlucht en die hier de verblijfstatus hebben. De helft van deze mensen behoort tot de beroepsbevolking. De werkloosheid onder deze groep ligt zes a zeven keer zo hoog als bij andere Nederlanders. Zij die wel werk hebben, beschikken in veel gevallen over een baan met een laag loon, weinig groeiperspectief en die niet aansluit op hun opleidings- en competentieniveau. Start Foundation wil met dit initiatief onderzoeken of het mogelijk is om deze mensen een duwtje te geven om hun ooit gekoesterde dromen waar te maken. De stichting is daarom op zoek naar vluchtelingen die wel een baan hebben, maar sterk gemotiveerd zijn om zelfstandig ondernemer te worden. Voorwaarde voor deelname is dat de potentiële ondernemer bereid en in staat is, mee te investeren in zijn eigen toekomst. De opleiding zal voornamelijk in de avonduren en weekenden plaats vinden. Na de cursus zijn er ook mogelijkheden voor het verkrijgen van startkapitaal voor het nieuwe bedrijf.

Start Foundation onderzoekt momenteel de behoefte van dit aanbod in de regio Rotterdam. De stichting roept iedereen die zich hierin herkent op om zich te melden. Ook buren, vrienden, werkgevers, familieleden enzovoorts worden verzocht kandidaten te tippen over dit voor Nederland unieke aanbod. Heeft u interesse of kent u iemand met een dergelijke achtergrond en motivatie, dan kunt u contact opnemen met: Eric Dijkhuizen van Panta Advies & Organisatie via 06-38564112 of pantaadvies@xs4all.nl

Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Zij investeerde onder andere in Dress for Succes, restaurant Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken en Uneto/VNI directeur Titia Siertsema.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht