Nieuw-Vlaamse Alliantie


Brepoels veroordeelt de moord op Natalia Estemirova (16/07/09)

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, lid van de subcommissie Mensenrechten, is bijzonder aangeslagen door de moord op de Russische mensenrechtenactiviste Natalia Estemirova.

Estemirova was onderzoeker bij de Russische NGO "Memorial" waar ze ijverde voor de verdediging van mensenrechten in Tsjetsjenië en het overige deel van de Noordelijke Kaukasus. Na de moord op haar vriendin Anna Politkovskaya in 2006, was Estemirova een van de weinige activisten die de strijd tegen corruptie, mensenrechtenschendingen en georganiseerde misdaad in Tsjetsjenië verder zette.

Frieda Brepoels: "De Europese Unie moet een duidelijke boodschap sturen naar het Kremlin: niet alleen moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de moord op Estemirova, mensenrechten moeten ook een prioriteit vormen bij de onderhandelingen over een nieuw partnerschapsakkoord met Rusland. Het wordt hoog tijd dat President Medvedev woorden omzet in daden: het afgelopen jaar werden al verschillende mensenrechtenactivisten vermoord. De verantwoordelijken voor de moorden moeten worden vervolgd en de wetten van de rechtstaat moeten worden gerespecteerd."


Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA