Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|16 juli 2009  |
|Nummer        |
|174           |

Provincie pleit voor haalbare en betaalbare natuurdoelen
Rijk moet met geld
voor topnatuur komen

'Zorg voor een goede juridische houdbaarheid van de plannen, werk mee aan een gedegen oplossing voor de stikstofproblematiek en kom met geld over de brug. Alleen dan zijn de gestelde natuurdoelen haalbaar en betaalbaar'. Dat is de boodschap die GS aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meegeven bij het indienen van concept-beheerplannen voor negen Natura 2000-gebieden in Noord-Brabant.

GS roepen de minister op om de voorstellen en wetswijzigingen rond Natura 2000 die zij laatst heeft aangekondigd voortvarend op te pakken. Daarbij geeft het college Verburg in overweging om gebruik te maken van de Crisis- en herstelwet. Het kabinet wil met die wet de procedures voor grote projecten versnellen.

Op dit moment ontbreken toetsingskaders voor de stikstofproblematiek voor veehouderijen, verkeer en industrie. Dit zorgt ervoor dat er nagenoeg geen vergunningen kunnen worden afgegeven. Zo kunnen problemen voor bedrijven ontstaan. Ook zijn er juridische afbreukrisico's bij de vergunningverlening, omdat de Natuurbeschermingswet onvoldoende duidelijkheid geeft over de beoordeling van negatieve effecten op natuurgebieden. Daardoor blijven veel investeringsplannen die een oplossing bieden voor milieuproblemen onnodig op de plank liggen. Gedeputeerde Onno Hoes: 'Wij zijn van mening dat de minister de gebieden met de bijbehorende natuurdoelen pas definitief aan kan wijzen als alles duidelijk en solide is geregeld. In ieder geval moet er een gedegen oplossing komen voor de stikstofproblematiek. En de beheerplannen moeten juridisch houdbaar zijn'.

Daarnaast is er het probleem van de financiering. Hoes: 'We hebben geld van het Rijk nodig voor bijvoorbeeld verplaatsing van veehouderijen en recreatieve voorzieningen en vermindering van grondwateronttrekkingen. Het gaat naar schatting om enkele tientallen miljoenen euro 's, nog los van het oplossen van de ammoniakproblematiek Brabantbreed. Daarmee kan het bedrag oplopen tot ongeveer 150-200 miljoen euro'. Ook is er geld nodig voor eventuele schadecompensaties.

Natura 2000 is een Europees netwerk van topnatuurgebieden. Doel is om de biodiversiteit in stand te houden of uit te breiden. Vogels en andere diersoorten en bijzondere habitats krijgen extra bescherming in deze gebieden. De negen gebieden waarvoor de provincie Noord-Brabant beheerplannen opstelt zijn: Brabantse Wal, Kampina en Oisterwijkse Vennen, Kempenland-West, Langstraat, Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen, Regte Heide & Riels Laag, Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek, en Markiezaat. Voor het gebied Pompveld en Kornsche Boezem is het advies van de provincie Noord- Brabant naar de provincie Gelderland gestuurd die formeel het voortouw heeft in dat gebied.
Voor de overige twaaf Natura 2000-gebieden in Noord-Brabant stellen Rijkswaterstaat en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) de plannen op. De beheerplannen geven aan welke maatregelen er in een gebied nodig zijn om de gestelde natuurdoelen te behalen.

De concept-beheerplannen van de provincie zijn tot stand gekomen in uitgebreide gebiedsprocessen met alle betrokkenen. Daarmee is een groot draagvlak verworven om de maatregelen uit de conceptbeheerplannen in te voeren. De concepten moeten de minister inzicht geven in de haalbaarheid en betaalbaarheid van de plannen. De minister neemt later dit jaar definitieve aanwijzingsbesluiten over de gebieden. Daarna stelt de provincie ontwerp-beheerplannen op, die de inspraak ingaan.