Leefbaar Rotterdam


donderdag, juli 16, 2009

Onderzoek naar vriendjespolitiek in Kralingen

De gemeente Rotterdam verhuurt al jaren dure woningen aan de Kralingseweg voor veel te lage huurprijzen. Deze woningen zouden door ambtenaren zelf zijn bewoond en aan bekenden zijn verhuurd. Dries Mosch heeft vandaag opgeroepen tot onderzoek naar deze misstanden.

De gemeente Rotterdam heeft veel onroerend goed in bezit dat wordt verhuurd. De fraaie panden aan de Kralingsweg zijn daar onderdeel van, maar worden dus al jaren voor een appel en een ei verhuurd. In sommige gevallen is de huur zelfs gratis. Dankzij een klokkenluider bij de gemeente is Leefbaar raadslid Dries Mosch op het spoor gekomen van de wantoestanden.

De indruk bestaat dat ambtenaren de woningen aan vriendjes en bekenden hebben verhuurd. Over deze vriendjespolitiek heeft Dries Mosch vandaag vragen gesteld aan het Rotterdamse gemeentebestuur.

Klik hier voor de vragen. (onderaan)

Door Leen Vreugdenhil op 2009 07 16

Woningen Kralingseweg

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders
Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 13 juli 2009

Schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Betreft: Woningen Kralingseweg

Geacht College,

Van een informant bij het OBR heb ik vernomen dat er ondanks mijn schriftelijke vragen, onderzoeken en beloftes van het OBR toch nog veel onregelmatigheden onder de pet blijven. Mijn vragen gaan deze keer over bedenkelijke transacties op de Kralingseweg.

Ik ben er achter gekomen dat het OBR al zeker meer dan 20 jaar villa's - en ik zeg met grote zekerheid villa's - om niet (dus voor 0 euro) verhuurt aan de Krallingse weg. Verder worden er villa's met dubbele garages en paardenstallen plus meer dan 1.000 vierkanten meter grond (geen uitzondering) voor prijzen van ¤.440,80 per maand verhuurd. De gemeente Rotterdam doet daar nog het onderhoud voor ook.

Ik heb met wat mensen uit de buurt gesproken, die mij vertelden dat er een luchtje aan zat. Er zijn in de periode 1986 - 1988 nogal wat gronden onteigend en daarbij bleef dikwijls het erf van het desbetreffende kavel bestaan en hebben volgens de informatie die ik verkregen heb, ambtenaren huis gehouden door voor familie en vriendjes heel prettige huurovereenkomsten af te sluiten. Daar komen vreemde lage bedragen uit. Het is geen uitzondering dat bedrijven een villa en garage plus een groot stuk land in een van mooiste gebieden van Rotterdam huren voor minder dan 100 euro. Ook heb ik mijn bedenkingen betreffende antikraaksituaties.

Naar aanleiding hiervan heb ik de volgende vragen voor u:


1.Bent u op de hoogte van de verhuur aan de Kralingseweg en wat is uw mening hierover?
2.Hoelang bent op de hoogte van voormelde situatie?
3.Waarom is er 23 jaar niets aan voormelde situatie gedaan?
4.Wat gaat u aan de voormelde situatie doen?

5.Klopt het dat er gebruikers lid van antikraakbeweging zijn geworden om aan een mooie villa op de Kralingseweg te komen?
6.Zijn deze mensen familie, vrienden of kennissen van ambtenaren binnen de gemeente Rotterdam?

Ik ben wel eens er van beschuldigd dat ik bewust het OBR negatief benader. Niets is minder waar! Ik herinner u aan uw uitspraak van 24 januari 2006. Ik citeer:

"Wij moeten constateren dat de afgelopen jaren een deel van uw raad af en toe twijfelt aan de integriteit en zakelijkheid van het OBR. Het beeld kan hierdoor ontstaan van een OBR dat niet conform richtlijnen ten aanzien van koop en verkoop van vastgoedobjecten zou werken. Deze suggesties hebben wij steeds in de beantwoording op raadsvragen of de afdoening van moties geprobeerd te weerleggen met feiten. Met dit externe onderzoek wordt aangetoond dat de betrokken gemeentelijke diensten DSO en OBR integer en met inachtneming van de geldende richtlijnen hebben gehandeld. Daarbij is tevens aangetoond dat ook in deze zaak het OBR zich heeft gehouden aan de destijds geldende richtlijnen ten aanzien van de verkoop van vastgoedobjecten. Wij hopen dat dit onderzoek zal bijdragen aan het positieve beeld dat wij hebben van het OBR: een integer en zakelijk organisatieonderdeel dat bijdraagt aan vastgoedontwikkelingen die gericht zijn op de verbetering van het Rotterdamse woon-, werk en verblijfsklimaat."


7.Staat u nog steeds achter het voormelde citaat?
8.Voerde in het verleden vriendjespolitiek de boventoon bij de verkoop en verhuur van het onroerend goed van de gemeente?

Er is op de Kralingseweg een landgoed waarvoor een huur van plus minus ¤.5.000,00 niet zou misstaan. Het wordt nu slechts voor ¤.440,80 verhuurd.


9.Kunt u mij en alle Rotterdammers uitleggen waarom een gemiddelde studentenkamer duurder is?

Ik ben er achter gekomen dat er meerdere gebieden zijn waar dit soort situaties voorkomt. Ik noem bijvoorbeeld de Oude Bovendijk en de Delftweg. Ik hoorde dat op de Delftweg ambtenaren van het OBR in boerderijen gewoond hebben onder de noemer oppasser (antikraak).


10.Klopt dit en in welke jaren was dit aan de gang?
11. Werken deze Ambtenaren nog steeds bij de Gemeente Rotterdam?
12.Hoeveel woningen, villa's of andere onroerende goederen worden op bovengenoemde manier geleverd aan derden?
13.Wat zijn de OZB-waarden?

14.Wie betaalt de OZB?

15.Wat zijn per perceel/pand de inkomsten respectievelijk uitgaven (onderhoud, rente) geweest vanaf aanschaf tot nu?
16.Kunt u mij een schatting geven van de gederfde inkomsten als de situatie 20 jaar geleden genormaliseerd was?
17. Welke besluitvorming heeft plaatsgevonden om deze situatie te laten voortbestaan? En als die er niet is geweest, hoe kan het dat deze activiteiten van OBR nooit herzien zijn?
18. Bent u het met mij eens dat het OBR keer op keer aanleiding geeft tot twijfel aan de integriteit en zakelijkheid? Zo nee, waarom niet?

Er zijn al verschillende onderzoeken geweest naar het functioneren van het OBR en toch komen er telkens weer lijken uit de kast.


19. Bent u het mij eens dat er nu gezien de voormelde gevallen een echt onafhankelijk onderzoek moet komen naar het functioneren van het OBR in het heden en het verleden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer?
20.Wat gaat u doen om dit soort gevallen niet meer voor te laten komen?

Met vriendelijke groet,

Dries Mosch
Leefbaar Rotterdam