Stimuleringsfonds voor de Pers


Vrije Universiteit Amsterdam - Onderzoek naar participerende journalistiek

Datum besluit: 16-07-2009

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft op 16 juli jongstleden besloten een subsidie in de vorm van een uitkering van ten hoogste EUR 139.000,- beschikbaar te stellen aan onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Hogeschool Windesheim te Zwolle ter medefinanciering van het onderzoek `Rethinking the value of Journalism in the Digital Age'.

In dit onderzoek staat de wording(sgeschiedenis) centraal van participerende journalistiek, dat wil zeggen van journalistieke praktijken waarin burgers participeren binnen een professioneel journalistiek kader. Om inzicht te krijgen in dit relatief nieuwe fenomeen wordt in de eerste plaats bestudeerd hoe participerende journalistiek zich als een (digitaal) genre ontwikkelt, met eigen regels en typerende journalistieke producten. In de tweede vraag wordt onderzocht hoe participerende journalistiek zich ontwikkelt als een sociale praktijk, die sommige burgers en journalisten insluit en anderen uitsluit. Doel van het project is de vraag te beantwoorden of participerende journalistiek een alternatieve bron van informatie vormt die een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van de democratie en de kwaliteit van de journalistiek. Binnen het gefaseerde project is tijd en ruimte ingebouwd om de tussentijdse onderzoeksresultaten jaarlijks via deelonderzoeksverslagen en workshops met de journalistieke praktijk te bespreken.

Het besluit tot deze subsidieverlening is gebaseerd op artikel 8.15 van de Mediawet, dat de mogelijkheid biedt subsidie te verstrekken aan onderzoek ten behoeve van de persbedrijfstak als geheel, voor zover dat onderzoek past in de doelstelling van het Stimuleringsfonds. Het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft in eerdere adviezen aanbevolen dat er meer (onderzoeks)gegevens over de journalistiek beschikbaar komen opdat meer inzicht kan worden verkregen in de wijze waarop de pers functioneert en ook hoe journalistieke opleidingen op geconstateerde tekorten zouden moeten resp. kunnen reageren. Volgens het Stimuleringsfonds behoort het tot de overheidstaak de randvoorwaarden voor het maatschappelijk debat daarover te scheppen. Het beschikbaar stellen van financiële middelen voor studie en onderzoek op dit gebied behoort mede tot die taak. Het onderwerp van dit onderzoek is bovendien relevant voor het overheidsbeleid, waar dat vooral gericht is en wordt op het stimuleren van innovatie van de bedrijfstak. Naar onze mening zal dit onderzoek de bedrijfstak ten goede komen en past dit ook binnen de doelstellingen van het Stimuleringsfonds voor de Pers.