Gemeente Westvoorne


Wethouders jeugd van Voorne-Putten ondertekenen samenwerkingsovereenkomst

Op 16 juli ondertekenden de wethouders Jeugd van dit eiland een samenwerkingsovereenkomst voor een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

De gemeenten op Voorne-Putten willen in de ontwikkeling van het CJG meer met elkaar gaan samenwerken. Dit heeft financiële voordelen en ook de dienstverlening voor de inwoners kan hierdoor verbeterd worden. In de overeenkomst is vastgelegd op welke onderdelen de samenwerking zich richt en hoe de samenwerking organisatorisch wordt vormgege-ven. Het is de bedoeling om vanaf 2010 definitief samen het Centrum voor Jeugd en Gezin vorm te gaan geven. Daarvoor wordt dan een nieuwe overeenkomst gesloten tussen de gemeenten.

Met de Nederlandse jeugd en gezinnen gaat het over het algemeen goed. Er zijn goede basisvoorzieningen aanwezig om jongeren in hun gezondheid en ontwikkeling te stimuleren, om ouders te ondersteunen bij de opvoeding en om problemen te voorkomen, te signaleren en aan te pakken. Toch valt de jeugd in de hulpver-lening soms tussen wal en schip. De bestaande jeugdketen is namelijk sterk versnipperd. Ondanks de veel-heid aan organisaties die begeleiding en zorg bieden aan jeugdigen en hun ouders, ontbreekt het te vaak aan toegankelijke informatie, advies en begeleiding. Organisaties zouden nog beter kunnen samenwerken om problemen vroegtijdig te signaleren. Het kabinet schrijft daarom voor dat àlle gemeenten in 2011 een Centrum voor Jeugd en Gezin moeten hebben.

Zoân CJG is een herkenbaar en laagdrempelig centraal punt voor ouders, kinderen en jongeren (-9 maanden tot 23 jaar) die opvoed- en opgroeivragen hebben, adequate, passende hulp en coördinatie van die hulp vra-gen. Het centrum is ook een centraal punt voor professionals bij vroegtijdige signalering en het brengt diverse instanties en functies samen die nu nog teveel langs elkaar heen werken.