KNHS


Bitloos dressuurwedstrijden rijden onder de loep bij KNHS 16 juli 2009

ERMELO Bitloos dressuurwedstrijden rijden. Welke optomingen zijn er mogelijk? En kan een dressuurjury dit beoordelen volgens de reguliere richtlijnen? Dit was de insteek van de proefwedstrijd bitloos rijden die vrijdagavond 10 juli op het hoofdterrein van het KNHS-centrum werd verreden. Op basis van de ervaringen van deze proefwedstrijd bekijkt de KNHS de mogelijkheden om het bitloos dressuur rijden per 1 april 2010 mogelijk te maken in de wedstrijdsport.

De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie stelde in het voorjaar een werkgroep in over bitloos rijden omdat er vele verzoeken van haar leden binnenkwamen om dressuurwedstrijden met een bitloze optoming te mogen rijden. Op dit moment is dat reglementair niet toegestaan. Voor de werkgroep was de proefwedstrijd een uitstekend moment om verschillende optomingen in de praktijk te zien, de werking ervan te bekijken en te luisteren naar de ervaringen van de ruiters.

In de klassen B tot en met Z2 werden de reguliere dressuurproeven verreden waarbij iedereen door een vijftal KNHS-juryleden werd beoordeeld. Er kwamen 19 deelnemers aan de start. Gert Naber, Hoofd Sportontwikkeling en voorzitter van de werkgroep: De opkomst was wat kleiner dan verwacht. Wel was er veel publieke belangstelling.

Optoming
De keus voor de optoming zonder bit was vrij. Naber: We wilden graag zoveel mogelijk opties zien voor een bitloze optoming om zo te kunnen beoordelen welke geschikt en welke ongeschikt zijn. Er werd met name gekeken naar de diervriendelijkheid van de optoming. Veterinair van de werkgroep Peter Stolk beoordeelde alle optomingen: We hebben gekeken naar de inwerking van de optoming en of deze bijvoorbeeld op zenuwen of bloedvaten drukte. Door de bank genomen zag alles er uiterst acceptabel uit. Alleen bij een enkeling is er een opmerking gemaakt. Het zat hem er dan vooral in dat de neusriem te hard of te scherp was. Stolk is positief over de proefwedstrijd: Er was een gemoedelijke sfeer. Ruiters waarbij de optoming niet acceptabel werd bevonden, hadden hier zonder uitzondering begrip voor.

Beoordeling
De kwaliteit van de combinaties was erg wisselend, maar de onderdelen in de proeven waren over het algemeen goed te beoordelen door de jury. Jurylid Peter van Roosmalen: Er zat veel verschil in de combinaties, maar bij de betere combinaties kon ik afgezien van de beoordeling van van nageeflijkheid en aanleuning, volgens dezelfde richtlijnen als in de reguliere sport beoordelen. Wat ik gezien heb, is wellicht in te passen in de reguliere sport, mits er duidelijke omschrijvingen komen welke optoming wel en niet acceptabel is. Hierbij speelt paardvriendelijkheid een rol, maar het moet ook verantwoord zijn naar de andere deelnemers op het losrijterrein. Ook moet de omschrijving van de begrippen nageeflijkheid en aanleuning wellicht worden aangepast.

De proefwedstrijd zal binnen de werkgroep, bestaande uit verschillende specialisten zoals een veterinair, specialisten vanuit het bitloos rijden, instructeurs en juryleden, binnenkort nog uitgebreid worden besproken. Naber: Er zijn video-opnames gemaakt van zowel het losrijden als de proeven. Alles word geëvalueerd, waarna de werkgroep later dit jaar een advies uitbrengt. Punt van discussie zal onder andere de beoordeling van de aanleuning en nageeflijkheid zijn.

De hoogste score tijdens de proefwedstrijd werd behaald door Hannie Vastenburg met Ventoux Libre, die een L proef reed. Zij behaalde 63,40%.

Uitslagen:

Klasse B

Naam Ruiter Paard/Pony Score
Marielle Desire Huizer Fahya-Femke 62.30%
Ingrid Helmes Beggars Row 57.10%
Lisanne Thomas Ginger 57.00%
Ninge Huijser Corby 54.90%
Elisabeth Kalkhoven Van Leijsen Ruby 54.40%

Klasse L1/L2

Naam Ruiter Paard/Pony Score
Hannie Vastenburg Ventoux Libre 63.40%
Marc van den Hooren Up-date 61.70%
Mayke Bons Nienke 59.50%
Joan Boetzkes Guillermo Woeste Hoeve 58.30%
Joke van Westerop Pidona 55.90%
Nienke Wanders Blue Stilton 54.70%

Klasse M1/M2

Naam Ruiter Paard/Pony Score
Debbie van Beek Guinnes-Gabe 58.30%
Saskia Higler Ylysses 57.70%
Sabine Post Vigor 56.00%
Ingrid van Alten James Bont 53.60%
Janneke Buddendijk Olympic H 47.50%

Klasse Z1/Z2
Naam Ruiter Paard/Pony Score
Liesbeth Jorna Matador 57.70%
Dominique Kuiper Sjolvir 55.40%
Lotje Moerdijk Marylot el Guapo 45.50%