Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Aviodrome opent historische Nederlandse Aviobrug
Boeing 747 Jumbojet bij Aviodrome voor bezoekers nu bereikbaar via 'slurf'

Lelystad, 16 juli 2009 - Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome heeft een bijzonder stuk Nederlandse luchtvaarthistorie, een Aviobrug, geopend voor de bezoekers. Via deze Aviobrug kunnen de bezoekers van het luchtvaart-themapark nu droog en overdekt de Boeing 747 Jumbojet op het buitenterrein van de Aviodrome bereiken. De Aviobrug, een van oorsprong Nederlandse vinding die ook wel 'slurf' wordt genoemd, wordt een halve eeuw na zijn introductie wereldwijd op luchthavens gebruikt.

De Nederlandse Aviobrug
De Aviobrug, of 'vliegtuigslurf', is een beweegbare brug die aan één kant aan de terminal vast zit. Door deze slurf kunnen passagiers het vliegtuig droog en zonder trap betreden. In de jaren '50 begon de ontwikkeling van de Aviobrug door de Nederlandse bedrijven Aviolanda en Unicum. In 1961 werd de eerste brug officieel in gebruik genomen door Schiphol. Bij de opening van het nieuwe Schiphol in 1967 konden bijna alle vliegtuigen via een slurf worden betreden. Tegenwoordig maken bijna alle grote luchthavens in de wereld gebruik van Aviobruggen, die inmiddels door andere bedrijven worden gebouwd. Een Aviobrug vergroot de veiligheid van luchthavens en zorgt ervoor dat passagiers gemakkelijker en comfortabeler kunnen 'boarden'. De historische Aviobrug bij de Aviodrome is het 18e exemplaar dat werd gebouwd en stamt uit 1967.

Comfortabel naar de Jumbojet
De Boeing 747 Jumbojet van de Aviodrome is al 4 jaar open voor publiek. Hier kunnen bezoekers delen van het vliegtuig bekijken die normaal gesloten zijn voor publiek zoals de keuken, het vrachtruim en de cockpit. Vanaf zaterdag 4 juli is het voor iedereen mogelijk om een kijkje te nemen in de Boeing 747 Jumbojet. Mensen in een rolstoel, ouders met kinderwagens en mensen die niet zo goed (meer) ter been zijn kunnen nu dus allemaal met gemak de Jumbojet betreden.

Openingstijden Aviodrome en Aviobrug
De Aviobrug kon worden geplaatst dankzij diverse sponsors, waaronder de BankGiro Loterij en de luchthaven Schiphol. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met het familieluchtvaartpark Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25 ct. p. min.) of via www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark is in de zomervakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en bevindt zich aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad.