Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Effectievere controle op alcohol- en tabaksverkoop aan minderjarigen:
Clarity Commerce en Hollandsche Exploitatie Maatschappij bundelen krachten

Naadloze integratie tussen Freedom POS-software en Ageviewers-systeem

Breda/Basingstoke, 16 juli 2009 - Clarity Commerce Solutions Plc, leverancier van Point of Sale-systemen voor retail en groothandel, en de Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM) uit Breda, onder meer gespecialiseerd in validatie van verkooptransacties op afstand, brengen een geïntegreerde oplossing op de markt voor betere controle op de verkoop van artikelen met een leeftijdsrestrictie zoals alcohol en tabak. Clarity Commerce is hiermee de eerste leverancier van POS-oplossingen in Nederland die zijn Freedom kassasysteem heeft uitgerust met een interface voor het Ageviewers-systeem van de HEM. Het grote voordeel is dat retailers nu kunnen beschikken over een klantvriendelijk, eenvoudig, geïntegreerd en snel systeem voor toezicht op leeftijdscontrole. Een systeem dat bovendien nagenoeg sluitend is. Discussies of agressie aan de kassa, foutief handelen of margeoverwegingen behoren daardoor tot het verleden.

Controle op de leeftijd van klanten die drank of tabak kopen gebeurt doorgaans door de caissières, maar met de geïntegreerde interface van Freedom POS met Ageviewers doen de medewerkers van de HEM dit, op afstand, in het viewcenter in Breda. De kassa wordt hiertoe uitgerust met twee camera's en op het moment dat drank of tabak wordt gescand, komt een live-verbinding met HEM tot stand. Via een beveiligd netwerk wordt een beeld van de consument naar het leeftijd controlecentrum gecommuniceerd. Indien onmiskenbaar wordt voldaan aan de (wettelijke) vereisten, wordt een autorisatiesignaal afgegeven naar de kassa. Dit hele proces duurt ongeveer 3,5 seconde. Bij twijfel over de leeftijd, wordt de klant gevraagd zijn legitimatiebewijs te tonen. Nadat is vastgesteld dat het de consument is die zich legitimeert en bovendien wordt voldaan aan de (wettelijke) vereisten, wordt alsnog een autorisatiesignaal afgegeven. Is de klant jonger dan de wettelijk vastgestelde leeftijd, dan breekt de kassa de transactie voor de artikelen automatisch af.

De privacy is volledig gewaarborgd; de operators zitten 'op afstand' in Breda en de kassa krijgt alleen het signaal JA of NEE. De HEM neemt door middel van een privaatrechtelijke overeenkomst de aansprakelijkheid van de ondernemer in deze over. Ageviewers is gebaseerd op bewezen en solide (communicatie)technieken, die het systeem bijzonder duurzaam maken.

Sander Sciarone van de Hollandsche Exploitatie Maatschappij ziet veel toegevoegde waarde in de samenwerking met Clarity Commerce Solutions. "Nog los van hun kwaliteiten, betekent de samenwerking met Clarity voor ons een uitbreiding van de distributiemogelijkheden. Clarity is al vertegenwoordigd bij diverse retailpartijen waar het probleem van de leeftijdscontrole speelt. We kunnen elkaar dus aantoonbaar versterken!"

Michel de Beer, retail directeur EMEA bij Clarity Commerce is zeer positief over het partnership met de HEM. "Alcohol- en tabaksverkoop aan minderjarigen is een groot maatschappelijk probleem en Clarity Commerce Solutions wil graag haar steentje bijdragen. Dankzij de naadloze integratie van onze Freedom POS software met het Ageviewers-systeem kunnen we samen met onze OEM-partner To Be Connected de retailmarkt nog beter voorzien van een totaalconcept voor de kassaomgeving."

FREEDOM
De FREEDOM Enterprise Edition omvat onder meer: point of sale, backoffice, geavanceerde centrale promotiemodule, retouren management, klantenkaartsysteem, CRM, loyaliteitssystemen en heeft bovendien een architectuur die het mogelijk maakt om al deze functionaliteit via alle kanalen beschikbaar te hebben, zonder dat hiervoor extra ontwikkelwerk nodig is; de modules zijn na configuratie direct gebruiksklaar.
De software onderscheidt zich doordat retail-, leisure- en entertainmentbedrijven veel minder tijd nodig hebben voor administratieve werkzaamheden. De verschillende modules zorgen voor directe verwerking van centrale mutaties en bieden de mogelijkheid om ook decentraal mutaties door te voeren. Ook specifiek voor hoofdkantoren zijn diverse applicatiemodules ontwikkeld die al naar gelang de noodzaak kunnen worden ingezet, zoals centraal prijs- en product management.
De FREEDOM Enterprise Edition is zeer geschikt voor organisaties met gemengde dienstverlening, zoals pretparken en vrijetijdsparken. Deze beschikken over één softwarepakket voor ticketing, retail en hospitality waar men traditioneel meerdere systemen nodig had. Transacties worden realtime verwerkt en informatie is overal direct beschikbaar; dit stelt klanten in staat om direct in te spelen op veranderende omstandigheden.

Over Clarity Commerce
De software van Clarity helpt retail-, leisure- en entertainment bedrijven bij het binnenhalen en behouden van klanten. Door transacties efficiënter te verwerken en op te sporen worden problemen, zoals lange wachtrijen, trage klantenservice, het ontbreken van betrouwbare informatie en een slechte coördinatie van de verkoopkanalen, efficiënt opgelost.

Clarity ontwikkelt vernieuwende, frisse oplossingen voor zakelijke problemen, door haar expertise vanuit andere sectoren in te zetten. Dit biedt organisaties de middelen die zij nodig hebben om meer informatie te vergaren over en van hun klanten, een meer gecontroleerde bedrijfsvoering te voeren en de winst te vergroten.

Clarity is opgericht in 1993 en het hoofdkantoor is gevestigd in Basingstoke, UK. De organisatie heeft klanten uit 19 verschillende landen, waaronder Schuitema, het Dolfinarium, de Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam en Walibi Flevoland in Nederland; Woolworths uit Zuid-Afrika; Coop Supermarkten uit Scandinavië; John Lewis en Coop Anglia uit Groot-Brittannië en Superdrug uit Canada. Voor meer informatie over Clarity: www.claritycommerce.com

Over Hollandsche Exploitatie Maatschappij (HEM)
HEM, de Hollandsche Exploitatie Maatschappij, is een innovatief bedrijf dat haar technologische vindingen aanwendt voor, onder meer, leeftijdscontrole. Daartoe exploiteert de HEM een leeftijdscontrolecentrum, waar wordt vastgesteld of klanten leeftijdsgerechtigd zijn, zoals bijvoorbeeld is voorgeschreven voor de verstrekking van tabak of alcoholische dranken. Daarnaast levert de HEM de installaties die op locatie benodigd zijn. Voor het systeem dat validatie van verkooptransacties op afstand mogelijk maakt, is wereldwijd bescherming aangevraagd. De naleving van wettelijke bepalingen omtrent leeftijdsgrenzen is een internationaal onderwerp. De HEM is dan ook actief in meerdere Europese landen. Voor meer informatie: www.hembreda.nl