Bont voor Dieren



--- PERSBERICHT ---

ONDERZOEKSTEAM BONT VOOR DIEREN MISHANDELD EN BEROOFD DOOR NAMIBISCHE ZEEHONDENJAGERS Oproep Bont voor Dieren: "Laat de onderzoekers onmiddellijk vrij en arresteer de aanvallers."

Amsterdam/Namibië, 16 juli 2009 - Vanochtend in alle vroegte is een onderzoeksteam van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren en onderzoeksbureau Ecostorm mishandeld en beroofd door zeehondenjagers in Namibië. De researchers hadden net beelden gemaakt van de zeehondenjacht op de kust van Namibië toen de jagers ontdekten dat ze gefilmd werden tijdens hun bloederige werk. De jagers wilden voorkomen dat de zeer schokkende beelden het wereldnieuws bereiken.

De twee onderzoekers zijn vervolgens door de jagers in elkaar geslagen en hun apparatuur werd afgenomen. Ook dreigden de jagers dat ze hen de schedels zouden inslaan - op dezelfde manier als het met de zeehonden gebeurt. Daarna werden de onderzoekers door de inmiddels gearriveerde politie gearresteerd en gingen hun aanvallers vrijuit. Op dit moment is er geen contact meer mogelijk met de gearresteerde onderzoekers en Bont voor Dieren maakt zich dan ook ernstige zorgen over hun veiligheid en gezondheid.

De onderzoekers zijn in Namibië omdat de zeehondenjacht in dat land qua omvang de tweede ter wereld is. Ieder jaar worden op de stranden van Namibië zo'n 80.000 jonge Kaapse pelsrobben doodgeknuppeld. Het jachtseizoen is een week geleden begonnen en de jagers hebben al vele duizenden dieren gedood. Toch is dit - in tegenstelling tot die in Canada - een vrij onbekende jacht. Temeer omdat er geen waarnemers bij de jacht worden toegelaten en er dus nauwelijks beelden van bestaan. Bont voor Dieren wilde die beelden verkrijgen zodat de Namibische jacht internationaal aan de kaak kan worden gesteld. De beelden die het onderzoeksteam nu heeft gemaakt zijn echter ook gestolen door de jagers. Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: "Bont voor Dieren doet een dringend beroep op de Namibische regering om onze onderzoekers vrij te laten en de aanvallers te berechten. Verder roept Bont voor Dieren Namibië op om de beelden van de jacht te traceren en vri j te geven." Kamerlid Krista van Velzen (SP) heeft reeds aangekondigd Kamervragen te stellen aan minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) met het verzoek dat hij zijn Namibische collega's oproept om de onderzoekers zo snel mogelijk vrij te laten.


----------