Ingezonden persbericht

Zomerse Zondagen in het Gemeentemuseum

Workshops en picknicken in de museumtuin

19 juli, 2 en 16 augustus 2009

Gemeentemuseum Den Haag

Het is zomer in Den Haag. En dat viert het Gemeentemuseum met twee bijzondere tentoonstellingen, De Schone Slaapster en Nieuw Licht. De Haagse school onthuld, en drie Zomerse Zondagen. Op 19 juli, 2 en 16 augustus organiseert het museum drie familiedagen met afwisselende workshops voor volwassenen en kinderen en kan er gepicknickt worden in de museumtuin.

De tentoonstelling De Schone Slaapster met werk van prerafaëlieten als Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais en William Hunt toont mooie dromerige vrouwen in een weelderige, klassieke omgeving. Hoogtepunten zijn het prachtige Flaming June van Frederic Leighton en vijf sprookjesachtige schilderijen van Edward Burne-Jones. Deze topstukken uit het Victoriaanse tijdperk maken deel uit van de collectie van het Museo de Arte de Ponce in Puerto Rico en zijn nu voor het eerst in Nederland te zien.

Rond deze tentoonstelling is er op 19 juli en 16 augustus een workshop modeltekenen voor volwassenen. Na een bezoek aan de tentoonstelling zal op de erezaal onder begeleiding van een beeldend kunstenaar een professioneel model worden nagetekend in een door de prerafaëlieten geïnspireerde setting.

Op alle zondagen kunnen kinderen (6 t/m 12 jaar) luisteren naar de sprookjes en mythes die horen bij de prachtige negentiende-eeuwse schilderijen om daarna hun eigen fantasie de vrije loop te laten. In het Museumatelier kunnen ze hun eigen schilderij maken - met acrylverf en op echt doek. Natuurrlijk gaat het zelfgemaakte schilderij na afloop mee naar huis.

De sfeervolle landschappen, zeegezichten en machtige wolkenluchten van de Haagse School staan centraal in de workshop Buiten naar binnen. Op 2 augustus is er in het kader van de expositie Nieuw Licht de mogelijkheid om, na het bekijken van de schilderijen, aan de slag te gaan met potlood en aquarelverf onder leiding van een beeldend kunstenaar. Er zal veel aandacht worden besteed aan de weergave van luchtpartijen en licht op juist dat moment van de dag.

Hoewel in de workshop de nadruk ligt op deze luchten en lichtval, blijkt in de tentoonstelling dat deze overweldigende natuur een decor vormt waarin zich van alles afspeelt. In Nieuw Licht draait alles om het leven en werk van de afgebeelde personages en staan de symboliek en betekenis van de voorstelling centraal. De vissers op de zeilboten, de spelende kinderen op het strand; allemaal vertellen ze een eigen verhaal. Zo openbaart zich een nieuwe Haagse School, met een rijke zeggingskracht.

De workshops zijn beginnen om 11 uur en zijn om 13 uur afgelopen. Ze kosten respectievelijk ¤ 12,50 en â''¬ 9,50 (exclusief museumentree). De picknickmanden zijn verkrijgbaar in het Grand Café van het museum waar ze zelf gevuld kunnen worden (¤ 7,50 p.p., ¤ 5 voor kinderen).

Voor meer informatie: www.gemeentemuseum.nl. Aanmelding voor de workshops bij M. Pols, 070 338 1120 of educatie@gemeentemuseum.nl