SNT Groep NV



Belzorg Nederland i.o. start pilot met mobiele alarmering

Zoetermeer, 16 juli 2009 - Vandaag is op locatie van Belzorg Nederland i.o. een proef gestart met een mobiele vorm van personenalarmering. Alarmeringssystemen zijn al bekend in onder andere ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en aanleunwoningen. Met de GeoSkeeper kan dezelfde functionaliteit worden geboden als vaste alarmeringssystemen, maar wordt de zelfstandigheid van de drager vergroot omdat men niet meer aan de woning gebonden is. De pilot is een initiatief van de leverancier van de GeoSkeeper, Aerotel, in samenwerking met IPT Medical Services (dochteronderneming van KPN), Vierstroomzorgring en SNT.

De GeoSkeeper is een draagbaar en draadloos communicatie apparaat en vergelijkbaar met een polshorloge. Dit maakt het voor de gebruiker mogelijk om altijd en overal contact te krijgen met een (medische) service centrale. Hiervoor hoeft geen telefoonnummer te worden ingetoetst en is er direct een spreek-luister verbinding met een van de verpleegkundigen van Belzorg Nederland i.o.. De GeoSkeeper heeft een ingebouwde GPS-ontvanger waarmee de locatie van de gebruiker bepaald kan worden. Mocht het nodig zijn dan kunnen zorgverleners snel de drager van de GeoSkeeper vinden. Met de GeoSkeeper kan ook mobiel gebeld worden naar drie personen via voorgeprogrammeerde toetsen.

Geofencing
Naast alarmering die geactiveerd wordt door de drager, biedt de GeoSkeeper ook de mogelijkheid zelf een signaal af te geven aan de (medische) service centrale. Zo kan een zone worden ingesteld waarin de gebruiker zich vrijelijk kan begeven, bijvoorbeeld het verpleeghuis of het terrein van een GGZ-instelling. Komt deze persoon daarbuiten dan wordt er alarm geslagen en is de persoon in kwestie gemakkelijk terug te vinden. Hiermee kan het zogenoemde `dwaalverkeer¿ worden beperkt. Dit wordt geofencing genoemd.

Totaaloplossing
Aan de pilot doet een aantal (thuis)zorgorganisaties mee verspreid over Nederland. Wanneer de proef slaagt, gaat Belzorg Nederland i.o. een totaaloplossing aanbieden van device en dienst. De professionele opvolging van het alarm is een verantwoordelijkheid van de zorgorganisaties. Hierbij wordt door Belzorg Nederland i.o. gestreefd naar een landelijke dekking door van deelnemende organisaties te vragen elk alarm in hun werkgebied op te volgen ongeacht of de persoon in kwestie al bij deze organisatie in zorg is.

De drager van de GeoSkeeper kan er ook voor kiezen om het alarm te laten uitkomen bij een mantelzorger (bijvoorbeeld een familielid, buurvrouw of kennis). Daarnaast is via Belzorg Nederland i.o. ook contact mogelijk met een team van verpleegkundigen en artsen. Tenslotte wordt momenteel gekeken naar een manier om koppeling te maken met bestaande elektronische patiëntendossiers, zodat relevante informatie meteen beschikbaar komt voor de zorgverlener als professionele opvolging vereist is.

Meer informatie

SNT Nederland B.V.
Sandra Hulsenboom
Tel: 079-3686905

Email: shulsenboom@nl.snt.com